Angst voor vernieuwing

5 januari 2016

Het ontbrak ons aan weinig de afgelopen twee weken. Omringd door familie, vrienden, eten en drinken, laat naar bed en later dan gewoonlijk opstaan; alle ingrediënten om terug te kijken op een  fantastische vakantie. Alleen de 3 R’s ontbraken.

De 3 R’s

Het is vaste prik: de eerste schooldag na een vakantie breng ik mijn oudste dochter, inmiddels 6 jaar, naar school. Vol enthousiasme stappen we de klas binnen. Aan haar gedrag merk ik dat ze zich goed voelt bij de regelmaat die komen gaat. Voorspelbaarheid en weten wat de dag brengt, daar gedijt ze het best bij: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Omgaan met verandering

“Juul, jij hebt een nieuw plaatsje, daar achter in de klas” zegt de juf. Aangekomen bij haar tafeltje duikt ze weg achter mijn rug. Een klasgenootje probeert haar te proosten en zegt dat ze niet hoeft te huilen. “Wil je niet naast Tim zitten?” vraag ik haar. “Jawel mama, maar ik zat altijd vooraan bij de juf en dat vond ik fijn, nu vind ik het spannend omdat ik ergens anders moet zitten met andere kindjes.” Ik zeg: “Dat begrijp ik Juul. Alles dat anders is dan je gewend bent is spannend, maar geloof me als ik zeg dat je snel weer blij bent.”

’s Avonds aan het avondeten vertelt ze over de dag en dat het inderdaad zo is dat het alleen in het begin spannend was maar dat haar verdrietige gevoel snel weer voorbij was. “Eigenlijk was het best heel leuk”.

“In het begin was ik verdrietig, maar uiteindelijk ben ik erg blij met mijn vernieuwde woning.”

Ik vertel haar dat het zo niet alleen bij kindjes werkt, maar ook bij grote mensen. “Als ik aan bewoners vertel dat hun woning veranderd wordt, dan zijn ze ook weleens verdrietig en bang voor het onbekende. Maar bijna altijd zeggen ze na afloop tegen me: in het begin vond ik het spannend, maar uiteindelijk ben ik erg blij met mijn vernieuwde woning.”

Anneke Knaapen
Projectbegeleidster