
Bestemming onbekend – over wonen in de 21ste eeuw
11 maart 2015
Dat de samenleving verandert, daar zijn we het inmiddels wel over eens… Bestaande business-modellen kraken in hun voegen en we worden wakker geschud door ontwrichtende startups als Airbnb en Uber. Wij (Maarten Smakman, Martijn Zomer, Wouter Noordink, Pieter Knaapen en Janneke de Cort) denken dat ook de toekomst van wonen er anders uit gaat zien. Hoe? Dat gaan we verkennen met jong creatief potentieel, in de vorm van Urban Talent Meetings.
Het idee
De georganiseerde manier van samenleven zoals we die nu kennen, is slechts iets van de laatste – pak ‘m beet – 10.000 jaar. Daarvoor konden we het al jagend en rondtrekkend ook prima zonder elkaar. Onveilig en avontuurlijk in de basis en dicht bij de menselijke natuur. Een ontdekkingsreis als permanente staat van zijn.
Aan het begin van de 21e eeuw zijn we het samenleven opnieuw aan het uitvinden. Verbinding, flexibiliteit en fluiditeit vormen de uitgangspunten in een tijd waarop technologie ons radicaal beïnvloedt. De manier waarop we gewend zijn te wonen wordt anders. De manier van bouwen aan de stad bijgevolg ook.
Een nieuwe kijk op hoe de stad zich tot een leefbare plek om te zijn organiseert, werpt in tijden van transitie meer vragen op dan er antwoorden voorradig zijn.
Urban Talent Meeting
Alle reden vonden wij, om in een Urban Talent Meeting 5 jonge, stedelijke talenten van verschillende achtergrond dit thema te laten bediscussiëren. Als vormgevers van de nieuwe samenleving krijgen ze de ruimte om te vertellen hoe zij het wonen van de toekomst zien. Hoe kijken we naar ons huis, onze wijk en onze stad? Welke verbindingen gaan we aan en waarom en in hoeverre willen we flexibel blijven.
Een meeting zonder concreet doel, met nieuwsgierigheid als kompas. Als een ontdekkingsreis die past bij deze tijd.
Oproep
Voor deze Urban Talent Meetings zijn we op zoek naar jonge, nog studerende of net afgestudeerde creatieven die zich aangesproken voelen tot dit thema.
We zoeken naar een diversiteit aan frisse geesten die de volgende (studie)richtingen in de discussie kunnen brengen:
- De Mens: Sociale-psychologie / Sociologie
- De Techniek: Informatica / Artificial Intelligence
- De Stad: Stedebouwkundige / Architect
- Het Beeld: Beeld en geluid / Media en Cultuur
- De Taal: (Taal)filosofie / Nederlands
- *…..
Ken je iemand waarvan je denkt dat die zich door onze plannen aangesproken voelt? Neem dan contact op met: Janneke de Cort, 06 51566320 – janneke.decort@knaapen.nl