Bewoner Gertie over Tante Keet: “De saamhorigheid is nu veel groter”

22 december 2017

Ze was bijzonder verrast toen er ineens, op een doodgewone maandagmiddag, een hele afvaardiging van Antares en Knaapen bij haar op de stoep stond. “Ik dacht, och, Anneke en Wim komen zo effe langs. Kwamen ze ineens met zijn zevenen binnen! Ook veel bewoners waren erbij, dat was wel even een verrassingsmomentje.” Gertie Peelen werd op de Dag van de Bewoner tweede in de verkiezing van de Gelukkigste Bewoner van Nederland. Samen met Antares brachten we haar bloemen en een heus certificaat. “Het is dankzij de mensen hier dat ik een gelukkige bewoner ben,” zei ze daar meteen over. Gertie runde tijdens de renovatie samen met andere vrijwilligers Tante Keet. Nu wordt de gemeenschappelijke ruimte in de flat dankzij Tante Keet veel meer gebruikt, zegt ze. “De saamhorigheid in de flat is veel groter.”

“Het is dankzij de mensen hier dat ik een gelukkige bewoner ben”

bewoner Gertie Peelen

Gertie was vanaf het begin positief gestemd over de renovatie. “Toen ik hier kwam wonen wist ik al dat er een renovatie aan zou komen. Prima, dacht ik, daar gaan we alleen maar op vooruit. Je kon ook zelf dingen kiezen. De ramen in mijn keuken zijn bijvoorbeeld verlaagd, waardoor ik nu naar buiten kan kijken. Ik zit daardoor veel meer in de keuken. Ik kreeg ook een groter balkon, waar we nu met bezoek royaal met wel zes mensen kunnen zitten. Er staat gewoon een tafel op met vier stoelen, dat is zo geweldig! Mijn badkamer is daarnaast groter geworden. Veel praktischer ook, zonder drempels, dus dat is fijn voor de toekomst. En we hebben een nieuw verwarmingssysteem, waardoor we nu allemaal goedkoper uit zijn.”

“Echt een super-idee, dat ze zoiets doen”

Niet alleen de woning van Gertie transformeerde. De renovatie deed ook veel voor de contacten tussen de bewoners onderling. “Van Antares kregen we vlak voor de renovatie bericht dat ze vrijwilligers zochten voor Tante Keet. Ik heb mij daar direct voor aangemeld. Ik vind het zo’n mooi iets van de aannemer dat dit aangeboden werd. Antares had eerder al iets anders gepland waar we zouden kunnen zitten, maar dan moest je nog een heel stuk de deur uit. We staken nu de straat over en dan waren we er. Dat vind ik echt een super-idee, dat ze zoiets doen.”

Samen praten als er iets is

“De mensen liepen er heel makkelijk naar binnen, bij Tante Keet. En wat wel grappig was: andere bewoners stelden mij ook vragen over de renovatie. Terwijl ik natuurlijk helemaal niet van Knaapen of Antares ben. Maar daardoor raak je wel met elkaar in gesprek. Samen praatten we erover, als er iets was. We konden Anneke altijd bellen en ze kwam vaak langs. En ook uitvoerder Paul kwam vaak even de keet in, net als de mensen van Antares. Het was echt een hele fijne plek.”

72 bewoners op de zomerbarbecue

Inmiddels zijn alle werkzaamheden in de flat alweer ruim een jaar geleden afgerond en kan Gertie met zekerheid zeggen dat Tante Keet een enorm effect heeft gehad op de contacten tussen de bewoners in de flat. “Voor de renovatie hadden we ook een koffiekamer in de flat, maar daar kwamen hooguit 10 mensen op een dag. Nu is dat meer dan het dubbele. En naar de barbecue die we deze zomer organiseerden kwamen zelfs 72 bewoners!”

“Er zijn ook echt bewoners uit hun sociale isolement gehaald.”

bewoner Gertie Peelen

Heel blij om hier te wonen

Er zijn ook echt bewoners uit hun sociale isolement gehaald. “Sommige mensen kunnen er misschien nog wel even met een rollator uit, maar ze kunnen nooit ver lopen. Zij zijn zo blij dat ze nu binnenshuis ergens terecht kunnen waar ook altijd wel iemand is. Mevrouw Leenen bijvoorbeeld, wordt in februari 93, zij zegt ook: ‘Ik ben zo blij, ik heb dat eerst nooit zo erg gehad, maar nu, als er niks is, voel ik me echt eenzaam. Ik ben zo blij dat ik hier woon en alles wat jullie doen.’”

Steeds weer nieuwe gezichten

“Toen de renovatie klaar was hadden we eerst even twee maanden niks, omdat de nieuwe koffiekamer nog niet klaar was. De mensen vonden het vreselijk om weer alleen te zitten. Er was zo’n behoefte aan contact! Gelukkig konden we het toen heel snel klaar maken en inrichten. We noemen de ruimte nu ‘De Zeute Inval’ en organiseren van alles. Knutselmiddagen, sjoelen, kaarten een paasbrunch, een nieuwjaarsborrel. Elke keer zien we wel weer nieuwe gezichten en dat is dus allemaal begonnen met Tante Keet.”

Kleine moeite, groot plezier

Trots dat ze nu officieel een van de gelukkigste bewoners is van Nederland is Gertie wel. Maar vooral ook samen met de andere bewoners. “Het is dankzij de mensen dat ik een gelukkige bewoner ben. Als ik dit niet heb en ik voel me niet thuis dan kan ik niet gelukkig zijn. Het zijn ook de kleine dingen die het ‘m doen. Ik heb nu twee oudere dames uit de flat uitgenodigd om lekker bij mij te komen eten tussen Kerst en Oud en Nieuw. Daar doe ik hen een plezier mee en ik heb er zelf ook plezier van. Nou, die dames hadden de tranen in de ogen staan toen ik het ze vroeg. Zo’n kleinigheid kan dus zo groot zijn.”