Bewonersparticipatie bij renovatie: hoe beleven bewoners dat?

26 januari 2016

Toen zij in 2004 haar woning in de Peppelhof in Veghel betrok, gaf corporatie Area al aan Netty van Haaren aan dat zij beter niet te veel aan haar woning kon opknappen. Het gebouw stond op de lijst om gesloopt te worden. Negen jaar later besloot zij de nieuwe directeur van Area toch maar even aan te spreken over de stand van zaken. Een intensief renovatietraject volgde. Hoe heeft zij dat beleefd?

“We hadden een huurdersbijeenkomst waar de nieuwe directeur een praatje hield over alle plannen van de corporatie. De Peppelhof kwam daar niet in voor. Ik besloot hem aan te spreken in de pauze en hij zei: ‘Ik kom daar zeker op terug’. Een half jaar later organiseerde Area een vergadering met ons, de bewoners van de Peppelhof, waaruit bleek dat de meerderheid niet voor sloop was. Aan het einde van de vergadering is daarom een werkgroep ingesteld en toen raakte alles in een stroomversnelling.”

Bewoonster Netty van Haaren

Sloop of renovatie?

“Ik was voor sloop, maar ik was zwaar in de minderheid. Ik dacht: van een oud huis kun je geen nieuw huis maken. En onze huizen zijn echt oud, hoe zou je dat ooit nog goed kunnen opknappen? Maar ik heb uiteindelijk niet voor niets ingestemd met renovatie.”

“Na nieuwbouw was verhuur niet meer mogelijk geweest, dan was alles veranderd. En we wonen hier goed. Het is een mooi plekje, lekker rustig en er is veel saamhorigheid. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we helpen elkaar altijd. Daarbij, de meerderheid wilde het.”

“Het is uiteindelijk ook goed gelukt moet ik zeggen. Al is het uiterlijk natuurlijk mooi opgeknapt, maar lopen door al die huizen nog alle oude leidingen. Ik hoop van harte dat dat allemaal goed blijft zitten.”

P1150388

Duidelijke keuzemogelijkheden

De bewoners zijn gedurende de hele renovatie nauw betrokken. Bij de keuze tussen slopen of renoveren, de planvorming, de keuze voor de aannemer, de keuze voor kunststof, houten of aluminium kozijnen en allerlei andere beslissingen.

Netty: “Ik heb dat heel prettig gevonden. Je blijft daardoor goed op de hoogte. De samenwerking met De Loods (architecten- en adviesbureau) was zeer goed. Zij gaven duidelijk aan welke keuzes we hadden en gingen echt voor kwaliteit. We hebben veel steun aan ze gehad en er daardoor veel uit kunnen halen. Area ging ver mee in onze voorstellen. Zo wilden we een designradiator in de douche en dat hebben we ook gekregen.”

“Spannend was het soms wel om voor 38 woningen beslissingen te nemen. Maar we verdiepten ons er echt in, bereidden ons goed voor. We kregen ook regelmatig complimenten van De Loods, dat we dat toch maar snel hadden gefixt met z’n allen. We waren eensgezind en dachten er van tevoren goed over na.”

Veel beslissingen nemen

“Voor de andere bewoners werden regelmatig bewonersavonden georganiseerd en veelal werd er ook gestemd. De bewoners van de bovenwoningen wilden bijvoorbeeld graag een videofoon in verband met de veiligheid. Dat zou hen €1,75 per maand gaan kosten. Area hield dan een enquête waarbij meer dan 70% het eens moest zijn. Volgens mij was in dit geval iedereen het eens.”

“Zo moesten we ook kiezen tussen allerlei typen ramen. Een draai- en kiepraam had onze voorkeur, want daar kun je zelf makkelijk bij en dat kun je zelf ook makkelijk schoonmaken. Dat soort beslissingen nemen ging eigenlijk prima. Vlak voor de uitvoering kregen we er ook twee leden bij in de werkgroep met kennis van bouwmaterialen. Dat hielp enorm, daardoor wisten we goed waar ze het over hadden.”

tante keet peppelhof2

‘Als ik dit had geweten…’

“De uitvoering is ons wel te rooskleurig voorgesteld. Achteraf zeiden de bewoners: ‘Als ik dit had geweten had ik niet zo hard zitten klappen toen we hoorden dat we tijdens de renovatie in ons huis konden blijven wonen.’ Het was voor veel bewoners, die al flink ouder zijn, eigenlijk niet te doen.”

“We hadden wel de uitwijkmogelijkheid van Tante Keet en daar hebben we ook dankbaar gebruik van gemaakt. Er was daar een sjoelbak en kaartspellen, maar die zijn niet aangeraakt. We hebben alleen maar gepraat met elkaar over de renovatie.”

Ontiegelijke rotzooi

“Ook ik heb het te licht ingeschat. Ik stond iedere ochtend om 06.00 uur op om alles weer te bedekken en de gordijnen er weer af te halen. En elke avond stond ik de boel aan te vegen. Als er één ding is wat mij het meeste is bijgebleven dan is het wel de ontiegelijke rotzooi.”

“Uit de grond van mijn hart kan ik nu ook zeggen: dit nooit meer. Maar… als het dan tóch moet, dan wel met Knaapen. En daarin ben ik niet de enige. Ze dachten tijdens de uitvoering heel goed met ons mee. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je liever anders ziet, maar waar gewerkt wordt worden nu eenmaal fouten gemaakt. Overall zijn we dik tevreden. We hebben ons plekje en we wonen weer!”