Carnaval in september: een ongekend feestelijke afsluiting van een grootschalige renovatie

7 oktober 2016

Nog nooit eerder maakten Knaapen en Antares zo’n uitbundige barbecue mee ter afsluiting van een grootschalige renovatie. Muziek, gezang en heel veel gelach, het leek wel carnaval. De bewoners maakten het afgelopen jaar een heftige renovatie mee. Zij wonen in de flat die als eerste van de 4 Molenbossenflats in Blerick zowel binnen als buiten grondig werd aangepakt. Hoe beleefden opdrachtgever Antares en de bewoners dat jaar en wat is hen van de renovatieperiode het meest bijgebleven?

18

Boudewijn Manders (Antares): “Aan de start van zo’n grote renovatie, waarbij je weet dat de overlast voor bewoners groot zal zijn, hoezeer je deze ook probeert te beperken, zijn er altijd zorgen. Het mag niet zo zijn dat het resultaat uiteindelijk technisch wel heel mooi is, maar de bewoners er toch met een slecht gevoel op terugkijken. Deze afsluitende barbecue liet zien dat dit geenszins het geval is. Het was bijzonder leuk, de bewoners genoten er echt van en hun reacties waren heel positief.”

Niet mooier maken dan het is

“De overlast zoveel mogelijk beperken en communicatie met de bewoners waren belangrijke speerpunten bij de selectie. Knaapen scoorde op beide onderdelen goed. Zij gaven blijk van veel ervaring in de presentatie en je merkt op zo’n moment ook dat het bij Knaapen geen kunstje is of iets dat ze erbij doen, maar dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn om die communicatie heel goed te doen en de overlast zoveel mogelijk te beperken. De bewoners voelen dat tijdens zo’n renovatie ook.” “We hebben samen, als team, naar eer en geweten gecommuniceerd. Zijn de slechte dingen ook niet uit de weg gegaan, maar hebben een zo realistisch mogelijk beeld proberen te schetsen. Als er in je appartement wordt geboord dan geeft dat veel lawaai en dat ben je na een uur echt wel helemaal zat.”

“En natuurlijk zijn er ook wel dingen misgegaan, maar je merkt dat als je met de bewoners zo goed in gesprek bent, je krediet hebt opgebouwd. Er is meer begrip.”

Wederzijds begrip

“De bewoners hadden vaste aanspreekpunten en konden altijd bij iemand terecht. Door die continue communicatie en lage drempels waren de bewoners er klaar voor en allemaal goed voorbereid toen de renovatie begon. En natuurlijk zijn er ook wel dingen misgegaan. Zo werkte door storingen de noodlift meerdere keren niet. Heel erg vervelend voor de bewoners, maar je merkt dat als je met de bewoners zo goed in gesprek bent, je krediet hebt opgebouwd. Er is meer begrip.”

26

Super, super, super

Mevrouw Greijn verhuisde een maand voor de start van de renovatie met haar man naar een van de 162 appartementen in de flat. “We dachten na de verhuizing: zo dat hebben we gehad. Maar toen moest het nog beginnen. Wij zaten in de laatste fase van de renovatie, dus we hadden al van andere bewoners gehoord hoe zwaar het was. En het was ook heftig.” “Ons hele appartement werd gerenoveerd, dus we moesten om 6.00 uur ons bed uit, wasten ons snel aan de wastafel want we hadden geen douche meer, en dan stond om 7.30 uur de bouwploeg op de stoep. Vervolgens de hele dag dat lawaai. Maar onze instelling was: daar moet je doorheen en de communicatie was super, super, super. We hadden een kalender waar alle werkzaamheden op stonden, zodat we wisten wie, wat, wanneer kwam doen. Het was door Knaapen allemaal zo goed gepland en voorbereid. En als er ergens iets was, was iedereen aanspreekbaar. Ze dachten met ons mee en geen moeite was teveel.”

12

Koninklijk ontbijt

“De mensen van Antares hebben ook voor hele mooie momenten gezorgd tijdens de renovatie. Zo hing er bij alle appartementen op Koningsdag een koninklijk ontbijt aan de deur. Het zag er prachtig en kleurrijk uit en was heerlijk. Een echte opsteker.” “Ik heb zelf ook mijn best gedaan die mannen in de watten te leggen. Ik maakte elke dag wel iets lekkers. Eén dag maakte ik wafels en kennelijk hadden die mannen elkaar daar via app’jes over verteld, want ineens kwamen ze uit alle spelonken van het gebouw naar onze flat om ook een wafel mee te eten. Het contact dat we hadden was echt perfect.”

13119036_1009930869096672_8955811050398365705_n

Veel meer en beter contact

Hoe goed de contacten waren bleek ook tijdens de afsluitende barbecue. Bewoners konden bij de DJ verzoekjes indienen en voor het team van Knaapen vroegen zij ‘We are the champions’ aan. De uitvoerder werd in de arm genomen en binnen een paar seconden stond er een haag van deinende mensen.

15

Mevrouw Greijn: “Een grote verrassing tijdens de barbecue was om iedereen weer te zien. Ik heb geloof ik wel drie rondleidingen gegeven door onze flat, zo trots ben ik op hoe het geworden is. De onderlinge contacten tussen de bewoners zijn ook beter geworden. Wij wonen er pas net, maar sommige bewoners wonen er al jaren en kenden elkaar nauwelijks. Zij zeggen dat dit nu echt is veranderd. Het heeft heel veel met de mensen gedaan. Iedereen begroet elkaar nu bij naam. En ik heb begrepen dat er zelfs plannen zijn om zo’n barbecue elk jaar te gaan doen.”

19

Bakje koffie en gezellige klets

Tante Keet speelde ook een belangrijke rol bij die verbeterde contacten. Zij werd gerund door vrijwilligers uit de flat. Dagelijks kwamen er veel mensen naartoe om ervaringen uit te wisselen over de renovatie, maar ook voor een bakje koffie en een gezellige klets. Hoewel de binnenwerkzaamheden volledig zijn afgerond en de overlast beperkt is maken de bewoners nog steeds volop gebruik van de keet. Zij zien er nu al tegenop dat Tante Keet binnenkort verhuist naar de andere flat, waar de renovatiewerkzaamheden bijna van start gaan.

14

22

23

10

4

3