Crisis voorbij, alle problemen voorbij?

8 november 2018

We hebben met de crisis bepaald geen makkelijke tijd achter de rug. De uitdaging om voldoende werk binnen te halen was groot en dat legde veel druk op alle bedrijven in de branche. Ook op ons. Nu de crisis voorbij is kost het nauwelijks nog moeite om voldoende werk te genereren. Daarmee zijn echter niet alle zorgen weg. We worstelen met lange levertijden van materialen en een tekort aan personeel. Bij onszelf en bij onze partners. Een oplossing is er gelukkig ook, maar daar hebben we elkaar wel bij nodig.

Laat ik beginnen met te zeggen dat de huidige tijd veel goede dingen brengt. We hebben als bedrijf altijd al lange relaties met onze opdrachtgevers, maar wat we nu zien is dat het ‘hit & run’ van de crisis echt plaatsmaakt voor langetermijnafspraken die projectoverstijgend zijn (lees hier bijvoorbeeld over onze samenwerking met Sint Trudo en KleurrijkWonen).

Toch lig ik nog regelmatig wakker en dat komt doordat we voor dat ene probleem tijdens de crisis – hoe krijgen we voldoende werk binnen? – meerdere problemen hebben teruggekregen nu de crisis voorbij is. ‘De ketting is zo sterk als de zwakste schakel’ is een bekend gezegde en dat geldt voor onze projecten absoluut. Er hoeft maar één discipline te laat te zijn of een belangrijk bouwonderdeel te laat geleverd te worden en het hele project ligt stil. En dat risico is groot nu onderaannemers óók omkomen in het werk, kampen met personeelstekorten en de materialen niet aan te slepen zijn.

“Het risico dat een project stil komt te liggen is groot, nu onderaannemers óók omkomen in het werk, kampen met personeelstekorten en de materialen niet aan te slepen zijn.”

De oplossing: voorspelbaarheid

De oplossing voor dit probleem is relatief simpel. Althans zo lijkt het op het eerste gezicht. De oplossing is namelijk voorspelbaarheid. Als wij op tijd weten welk werk we wanneer doen, dan kunnen we voor elk project de juiste partners en mensen inzetten en voorkomen we het risico van lange levertijden, omdat we ruim op tijd bestellen. We bespreken dit ook met opdrachtgevers en zij begrijpen dat. Wij zijn door de omstandigheden niet meer zo flexibel als we een paar jaar geleden waren.

Niet zo makkelijk?

Toch is het voor opdrachtgevers weer niet zo gemakkelijk om die voorspelbaarheid te geven en dat begrijpen wij dan weer goed. Er is immers een jaarcyclus waarbij op verschillende momenten besluiten moeten worden genomen. En het is nieuw voor opdrachtgevers om zich al veel eerder in het traject te committeren aan een uitvoerende partij, iets wat nodig is om die voorspelbaarheid te kunnen creëren. Er zijn immers zoveel factoren die het project en de planning kunnen beïnvloeden. Denk aan het budget, besluitvorming, bewonersinspraak, maar ook flora- en faunaonderzoek dat misschien wel nodig is. Als ergens een vleermuis wordt gevonden moet je 12 maanden rond onderzoek doen. Dat is een enorme showstopper.

“Waar we naartoe willen: al samen 2 jaar voor het uitvoeringsjaar starten met de voorbereidingen, waarbij wij ook eens tuk planvorming en calculatie op ons nemen.”

Op tijd beginnen

Waar de oplossing voor de hand lijkt te liggen is dat dus allerminst zo. Toch kan het, dat weten wij inmiddels uit ervaring. Met onder meer Sint Trudo en KleurrijkWonen maakten we namelijk afspraken voor de veel langere termijn, waarbij we echt samenwerken in plaats van naast elkaar.  Waar we naartoe willen: al samen 2 jaar voor het uitvoeringsjaar starten met de voorbereidingen, waarbij wij ook een stuk planvorming en calculatie op ons nemen. Zodat de  corporaties vroegtijdig weten wat de verschillende uitvoeringsscenario’s zijn en wat deze gaan kosten en zij bij de budgetaanvraag zeker weten dat het daarvoor ook gemaakt kan worden. Wij kunnen op onze beurt onze partners inplannen, alle materialen op tijd bestellen en alle andere zaken ruim op tijd in werking zetten.

Ook niet onbelangrijk: door op tijd te beginnen, kun je met de partijen samenwerken waar je het liefst mee werkt. En dat komt de projecten, de tevredenheid bij medewerkers, de bewonerstevredenheid en het projectresultaat alleen maar ten goede! Eens of oneens?