Dat kost je bitterballen…..

15 oktober 2013

Hoe creëer je een hechte groep van medewerkers en samenwerkende partijen? Individuen die sámen efficiënt én effectief acteren en renovatieprojecten tot een goed einde weet te brengen? Een team dat zich sterk verbonden voelt met het project en met elkaar? Frank Bakx, sinds anderhalf jaar bedrijfsleider bij Knaapen renovatie en onderhoud, heeft het antwoord op deze vragen. Elke dag opnieuw daagt hij zijn team uit tot het beste resultaat. Hij laat ruimte voor discussie en ideeën. Er wordt naar elkaar geluisterd en alle projectbetrokkenen voelen zich serieus genomen.

De ontwikkelde middelen waar we mee werken nemen een hoop werkdruk weg. Deze zijn heel belangrijk. Maar uiteindelijk zijn het de mensen die het ‘m doen.

Frank Bakx, bedrijfsleider

Sleutel

Het succes van een goede projectsamenwerking en -organisatie wordt niet alléén door het toepassen van tools zoals Lean bereikt. Alles staat of valt met de gedrevenheid en het ondernemerschap van de individuele projectteammedewerkers en de ruimte die de organisatie biedt om deze in praktijk tot uiting te laten komen. Is men vervolgens in staat deze krachten te bundelen tot één samenwerking, dan wordt het óptimale effect bereikt. Het is dus belangrijk een sfeer te creëren waarin mensen graag voor je willen werken. En een tandje willen bijzetten wanneer nodig. Een teamspirit waarbij één gezamenlijk belang geldt: “Dit fixen we met elkaar!”

Succesvol

Inmiddels anderhalf jaar verder toont deze aanpak aan structureel succesvol te zijn. Een spontaan ontstane anekdote tijdens een recente Lean planning sessie geeft dit mooi weer:

Loodgieter:He Frank, wanneer kunnen we nu bitterballen verdienen?”
Bedrijfsleider Knaapen: “Tsja, moet wel beetje uitdagend zijn hè jongens.. Vorige keer zeiden we 3x een 10 aan bewonerstevredenheid, maar dat kunnen we inmiddels..”
Loodgieter: “Ok… Als we 10 opleveringen aaneengesloten(!) 0 opleverpunten scoren?”
Opdrachtgever: “Haha, dat zou wat zijn!”
Stukadoor: “Ja, jij lacht wel, maar moet jij eens opletten: hier zit een compleet op elkaar ingewerkt team he…! Dat gaan wij gewoon fixen hoor!”
Opdrachtgever: “Nou als dat zo is, dan is het wel meer waard dan bitterballen, toch Frank?!”
Bedrijfsleider Knaapen: “Ja ho eens, das wel makkelijk om andermans cadeaus uit te delen. Wie betaalt dat?”
Opdrachtgever: “Als jij trakteert op bitterballen, dan trakteer ik op chinees voor het hele team!”

Door de voortdurende input van medewerkers en projectpartners blijft het bedrijfsproces zich ontwikkelen. Knelpunten liggen nog voor ze gaan etteren op tafel. Frank: “Deze werkwijze vergroot de kwaliteit van het werk en de planning. De klanttevredenheid is enorm toegenomen. Onze werkwijze is succesvol en dat wordt gezien. Steeds vaker worden we gevraagd voor complexe projecten.”