De Toolbox: verplicht nummer of samenzijn om veel meer mee te doen?

16 april 2018

De veiligheid borgen op de bouwplaats is ongelofelijk belangrijk. Een basisvoorwaarde om goed te kunnen werken. De welbekende Toolbox-meetings zijn dat dus ook, maar heel eerlijk gezegd zijn ze voor velen vooral ook een verplicht nummer. De video’s kijken, er met elkaar over praten, vragen beantwoorden en hup, weer aan het werk. Terwijl die meetings eigenlijk in nog veel meer opzichten waardevol zijn. Vanwege de inhoud, maar ook omdat je dan allemaal bij elkaar zit. Onze uitvoerder Michel zag een kans: “Die Toolbox-meetings,” zei hij “daar moeten we veel meer mee doen.” En zo geschiedde: de Toolbox-meeting is nu een Toolbox-lunch. Met heerlijke broodjes, lekkere drankjes en echte aandacht voor elkaar.

Dit is typisch zoiets waarvan we nu denken: hoezo hebben we daar niet eerder aan gedacht? Want Toolbox-meetings zijn momenten van samenzijn met de belangrijkste medewerkers. Echte Knaapen-mensen die mede de veiligheid op de bouwplaats bewaken, maar ook iedere dag bij de mensen thuis komen. Zij zijn er tijdens het voor de bewoners grootste stress-moment in de woning. Zij weten wat er speelt en kunnen bijvoorbeeld ook helpen bij signalering.

Daarbij: wij zijn trots op deze mannen. Ze zijn heel belangrijk voor ons en de bewoners zijn over hen altijd hartstikke tevreden. Maar hoe vaak vertellen we ze dat eigenlijk echt?

Michel zag een kans: “Die Toolbox-meetings,” zei hij “daar moeten we veel meer mee doen.”

Het verplichte met het aangename combineren

Kortom: we besloten het verplichte met het aangename te combineren. De Toolbox-meeting werd een Toolbox-lunch. Een lunch met lekker en gezond eten en drinken, want duurzame inzetbaarheid is voor ons ook belangrijk. En vooral ook een lunch met tijd om met elkaar te praten.

We besloten ook: niet de uitvoerders begeleiden zo’n lunch, want dat is misschien juist echt iets voor Anneke, onze bewonersbegeleider. En dat dan naast de veiligheid ook andere onderwerpen aan bod komen. Zoals die duurzame inzetbaarheid. Want Anneke is er voor de bewoners, maar ze is er ook voor de mannen op de bouwplaats. Zij kunnen altijd bij haar terecht als er iets speelt of ze vragen hebben die niet direct met het project te maken hebben.

“Echt iets voor de jongens”

De reacties op onze eerste Toolbox-lunch waren erg positief. Uitvoerder Michel hoorde van de mannen dat ze het heel prettig vonden. “Echt iets speciaals voor de jongens, ze worden gehoord, dat is heel fijn.” Ook de opdrachtgever was bij deze eerste Toolbox-lunch. Hem viel de goede sfeer op, de oprechte interesse en betrokkenheid.

Kortom: een waardevolle verandering dat onze Toolbox-meetings nu uitgebreide lunches zijn. We raden andere bedrijven absoluut aan om dit ook te proberen.