Een eerste test: bewonerscommunicatie tijdens renovaties nu ook per sms

20 mei 2015

Renovaties in bewoonde staat zijn altijd heftig voor de bewoners. Goede bewonerscommunicatie is dan ook cruciaal om een renovatie te laten slagen. De middelen die we daar voor inzetten werken goed, maar ruimte voor verbetering is er altijd, geloven wij. Daarom werken we momenteel aan een Bewonersportaal. Eén van de nieuwe onderdelen daarvan testen we nu voor het eerst tijdens een renovatie: informatieverschaffing via de sms.

Voorafgaand, tijdens en na renovaties zetten we allerlei middelen in om bewoners zo goed mogelijk te informeren. Tante Keet bijvoorbeeld, de scheurkalender, projectbegeleidster Anneke en het BuurtBord.

Doel is de voorspelbaarheid voor de bewoners te vergroten. Dat is ook noodzakelijk om alle werkzaamheden volgens planning te laten verlopen. Want als bewoners goed weten wat er op hen afkomt en wat er van hen verwacht wordt kunnen zij een goede voorbereiding treffen. En dat bevordert het bouwtempo.

Het kan altijd beter

De middelen die we inzetten werken goed, maar als lerende organisatie zijn we altijd op zoek naar verbetering. Daarom werken we momenteel aan een Bewonersportaal. Een digitale omgeving waar bewoners 24 uur per dag, 7 dagen per week de informatie kunnen vinden die ze zoeken. We zitten vol ideeën voor dit portaal en die werken we nu gefaseerd uit.

Denk bijvoorbeeld aan animaties die laten zien hoe de vernieuwing van de keuken of het toilet in zijn werk gaat. Wat er precies gaat gebeuren en wat een impact het heeft. In overlast, maar ook in resultaat. Dat de bewoners zien dat de tegels er ook uitgaan, en dat dit veel stof geeft, maar ook een hele mooie nieuwe keuken oplevert.

Herinneringen per sms

Het Bewonersportaal gaat ons ook meer mogelijkheden geven om per boodschap het kanaal te kiezen dat het beste past. Uitleg over hoe bewoners zich kunnen voorbereiden op de verbouwing van hun badkamer sturen we bijvoorbeeld onder meer per mail, met links naar de animaties op het portaal.

Maar we kunnen ook korte herinneringen sturen per sms. ‘Graag herinneren we u eraan dat overmorgen de verbouwing start van uw keuken, vergeet u niet uw keukenkastjes leeg te halen?’. Of: ‘Morgen vindt voor uw complex een extra bewonersavond plaats. We hopen u om 19.00 uur in café Marktzicht te zien!’. Niet iedereen checkt zijn e-mail immers regelmatig en tegenwoordig hebben veel mensen hun telefoon altijd bij zich.

Een sms-primeur

Omdat we graag testen of onze nieuwe ideeën ook goed werken in de praktijk, informeren we de bewoners nu voor het eerst ook per sms tijdens het groot onderhoud aan 120 appartementen in NaastenBest Oost. De eerste reacties zijn zeer positief. Het blijkt inderdaad een hele effectieve manier om iedereen te bereiken. En het mooie is, we kunnen familieleden ook meer betrekken. Zo hebben de kinderen van oudere bewoners bij ons aangegeven ook een sms te willen ontvangen bij reminders, zodat zij goed op de hoogte blijven van wat er speelt. Via het Bewonersportaal kunnen we dat straks met één druk op de knop realiseren. We houden u op de hoogte van de vorderingen!