Een regeneratief dak met een compleet gesloten kringloop, het is er nu

7 maart 2023

ROEF® is een groendak dat energie opwekt, isoleert, water en CO2 opslaat en past op 99% van de grondgebonden corporatiewoningen. Extra bijzonder, ROEF® is volledig circulair. Alle materialen in het dak – waarvan veel al gerecyclede materialen – zijn volledig losmaakbaar en na de levensduur van het dak (>50 jaar) herbruikbaar. Een compleet gesloten kringloop dus. Het dak is na 10 jaar zelfs regeneratief. Hoe dat lukte lees je hier.

We staan in Nederland voor de uitdaging minder CO2 uit te stoten, meer CO2 op te slaan, de natuur en biodiversiteit te herstellen en onze woningen en wijken duurzamer, comfortabeler en klimaatbestendiger te maken. Met de beperkte ruimte die we in Nederland hebben is dat een puzzel.

Geen extra ruimte en investering nodig
Toch moest daar een oplossing voor zijn, dacht onze technisch manager Rob Pittens. Vanuit de gedachte van vraaggestuurd onderhoud – serie van 1 – bedacht hij een dak dat het mogelijk maakt om zonder extra investering en zonder extra ruimtegebruik:

  • Nederland groener te maken met meer natuur en biodiversiteit;
  • Woningen te voorzien van duurzame energieopwekking en meer comfort;
  • Wijken klimaatadaptiever en klimaatbestendiger te maken.

Extra bijzonder: ROEF® is compleet circulair. Zo zijn de dakplaten volledig recyclebaar en het groendak bestaat uit een nieuw ontwikkeld systeem met losmaakbare bakjes. De leverancier van de Sedumtrays, Sempergreen, heeft al meer dan 27 jaar ervaring met het maken van groene daken. Toch leidde de samenwerking voor ROEF® tot dit soort nieuwe toepassingen.

“Extra ambitie bij dit dak: het volledig circulair en losmaakbaar maken en toepasbaar binnen 1 dag, inclusief groen. Wij hebben bij Sempergreen verschillende hellende groendakoplossingen, maar toen wij door ons portfolio heen liepen, zat er niks tussen dat daarvoor geschikt zou zijn.”

Kai van Gool – Business Development Manager Sempergreen

Losmaakbaar groendak-systeem
Kai van der Gool van Sempergreen vertelt erover: “de grootste uitdaging bij een dampopen hellend groendaksysteem zijn de waterkering en anti-afschuifvoorziening.” Extra ambitie bij dit dak: het volledig circulair en losmaakbaar maken en toepasbaar binnen 1 dag, inclusief groen. Wij hebben bij Sempergreen verschillende hellende groendakoplossingen, maar toen wij door ons portfolio heen liepen, zat er niks tussen dat daarvoor geschikt zou zijn.”

“Hier een oplossing voor vinden is echt een samenwerking geweest met alle partners, onder andere Van Schadewijk Hoveniers. Zij leveren de biodiversiteit bevorderende beplanting en zorgen ervoor dat dit met ons Sedum samenkomt in het groendak. Zo kwamen we samen uit bij een systeem met losse trays van 50×50 cm waar het complete groendakpakket in zit. Het wordt eenvoudig met twee klikken aangebracht, is makkelijk te vervoeren en los te maken, bestaat uit volledig gerecycled plastic en is herbruikbaar. Het voldoet aan alle eisen. Wij hebben daar overigens ook veel van geleerd als het gaat om het reduceren van handelingen of arbeid op de bouw en denken in prefab oplossingen.”

Alles schroef- en recyclebaar
Onze technisch manager Rob Pittens, de bedenker van het dak, is trots dat het gelukt is ROEF® compleet circulair te maken. “Al het materiaal dat we toepassen is circulair en zoveel mogelijk al hergebruikt. We keken daarbij ook naar het productieproces. Het aluminium is bijvoorbeeld het beste aluminium dat nu verkrijgbaar is: al gerecycled en ook nog afkomstig uit fabrieken die zelf energie opwekken, waardoor het CO2-neutraal is geproduceerd. En ook de afvalstromen zijn geminimaliseerd. Alles is schroefbaar en makkelijk recyclebaar. De Sedumtrays kun je zo vanaf het dak pakken. Dat is wel uniek voor een Sedumdak.”

“Als we nu een dak plaatsen doen we dat voor de komende 50-100 jaar. Dat betekent dat de daken die we vandaag plaatsen er de volgende eeuw nog liggen. Met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd, is het dan toch ondenkbaar dat we traditionele pannendaken blijven plaatsen?”

Anna van den Dijssel – Assistent-projectleider duurzaamheid en circulariteit KnaapenGroep

Minder CO2-uitstoot, meer CO2-opslag
Anna van den Dijssel onderzocht wat al deze eigenschappen van het dak betekenen voor de impact op het milieu en de natuur. Ze vergeleek allereerst de CO2-uitstoot van de productie van een traditioneel pannendak met de CO2-uitstoot van ons groendak met Sedumtrays. De totale uitstoot van  betonnen dakpannen is 1.154 kilo (keramisch: 1.032 kilo CO2). De totale uitstoot van ROEF® met Sedumtrays is 904 kilo CO2. 200 kilo minder dus.

“En,” zegt Anna, “ROEF® doet natuurlijk nog veel meer. Sedum neemt CO2 op; 1,23 kilo per m2. Wij leggen in de pilot die we straks doen 46 m2 op het dak, dus dat is dan per dak 56,7 kilo per jaar. Bovendien heeft sedum een isolerende werking, waardoor er minder productie nodig is van gas en elektra. Daardoor zijn de geplaatste trays al na 4 jaar regeneratief. Dan nemen de meer CO2 op dan ze hebben uitgestoten. Het gehele dak is regeneratief na 10 jaar.”

Sedumtrays voor het Sedumdak

Klimaatbestendige wijken
“Over regeneratief gesproken, het mooiste vind ik de biodiversiteit die het dak creëert. In veel wijken is alles zo grijs geworden, dit dak maakt onze omgeving groener, dat is echt heel goed. Ook voor onszelf. Onze leefomgeving is prettiger als het groener is.”

“En laten we niet vergeten wat een groendak doet nu we te maken hebben met klimaatverandering. Volgens waarnemingen van het KNMI nam de jaarlijkse neerslag in Nederland van 1906 tot 2020 toe met 21%. Vooral de winters zijn natter geworden, maar ook in de zomer valt meer neerslag. Sedum neemt tot 30 liter per vierkante meter op en draagt daarmee bij aan het verminderen van wateroverlast bij fikse buien.”

“Dan de hetere zomers: de temperatuur op een traditioneel pannendak kan makkelijk oplopen naar 60-70 graden in de zomer. Een groendak wordt niet warmer dan circa 35 graden en weerkaatst het zonlicht, waardoor de ruimte onder het dak tot wel 4 graden koeler blijft.”

Vlinder op een Sedumdak in de zomer

“Al die dingen bij elkaar opgeteld maken dat ik me niet kan voorstellen waarom we ooit nog een traditioneel pannendak op huizen zouden plaatsen. Bedenk maar eens: als we nu een dak plaatsen doen we dat voor de komende 50-100 jaar. Dat betekent dat de daken die we vandaag plaatsen er de volgende eeuw nog liggen. Met de doelstellingen van 2050 in het achterhoofd, is het dan toch ondenkbaar dat we traditionele pannendaken blijven plaatsen?”

ROEF® in een notendop:

  • ROEF® is modulair, past op bijna ieder zadeldak en is daarmee voor 99% van de grondgebonden corporatiewoningen toepasbaar. Serie van 1 is mogelijk én toepassing op projectbasis. Het dak wordt in 1 dag geplaatst, dus nauwelijks overlast voor de bewoners. Lees meer hierover in dit artikel.
  • ROEF® slaat CO2 op (zo’n 60 kilo CO2 per jaar) én vermindert de CO2-uitstoot door gebruik van gerecyclede materialen die na de levensduur van het dak (50 jaar) weer herbruikbaar zijn. Het dak is dus volledig circulair. Zonnepanelen op het dak wekken duurzame energie op: genoeg voor de woning, niet te veel om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Na 8 jaar is het dak regeneratief.
  • Groen en nestkasten op en in het dak bevorderen de biodiversiteit. Het dak bevat naast Sedumbeplanting ook biodiversiteitsbevorderende beplanting, kastjes voor bijen, vlinders en andere insecten en kastjes voor allerlei soorten vogels én beschermde diersoorten zoals de gierzwaluw en vleermuizen. Elk dak bevat veel meer dan de flora- en fauna-wetgeving voorschrijven. De beplanting op het ademende dak houdt warmte vast in de winter en zorgt voor verkoeling in de zomer. Comfortabeler wonen dus! Het dak houdt ook water vast en voorkomt daarmee wateroverlast in de wijk en overbelasting van het riool bij fikse regenbuien.