Groot onderhoud 419 PéGé-woningen in Wijchen feestelijk afgerond

18 juni 2018

Metamorfose leidt tot duurzame en comfortabele woningen

15 juni is het groot onderhoud aan de 419 PéGé woningen aan de Heilige Stoel, de Kraaijenberg en de Homberg feestelijk afgerond. Bijna anderhalf jaar is er gewerkt aan de eengezinswoningen die begin jaren 70 zijn gebouwd door de Wijchense aannemer Piet Guelen. Ronald Leushuis, bestuurder Talis, en wethouder Geert Gerrits namen van een bewoner van de Homberg het stokje aan om ook in de toekomst te blijven werken aan een mooie wijk met goede woningen.

“Ik ben bijzonder trots op het projectteam dat zij deze gigantische klus goed hebben afgerond. We zijn anderhalf jaar met dit onderhoud bezig geweest en dit heeft ook veel impact gehad op de bewoners. Uiteindelijk hebben we het gezamenlijk goed volbracht.”

Directeur Bart Knaapen, namens Trebbe-Knaapen

Het eindresultaat
De woningen hebben een grondige opknapbeurt gekregen. Er staan nu energiezuinige woningen met een nieuw gezicht. Voor de bewoners betekent het een flinke besparing op de energielasten nu de woningen van label C/D naar A zijn gestegen. De woningen voldoen weer aan de wensen en eisen van deze tijd, zijn comfortabeler en veiliger en kunnen weer een lange tijd mee.

Over het groot onderhoud

De woningen zijn verdeeld over drie buurten in Achterlo. De Heilige Stoel was als eerste aan de beurt. Januari 2017 werd het startsein gegeven voor het onderhoud aan deze woningen en voor de zomervakantie werden deze woningen opgeleverd. De Kraaijenberg was als tweede aan de beurt. Het startschot voor deze wijk werd in april 2017 gegeven, de afronding was begin februari dit jaar. De derde en laatste fase betreft de Homberg. De werkzaamheden zijn in oktober gestart en zijn nu bijna helemaal afgerond.

“De keuze van Talis om de woningen te verduurzamen en van binnen en buiten aan te pakken heeft zijn uitwerking niet gemist; de hele buurt heeft een metamorfose ondergaan. En natuurlijk ben ik ook hartstikke trots op onze vakmensen. Het is op alle fronten en voor iedereen een mooi en ingrijpend project geweest.”

Directeur Antje de Groot, namens Trebbe-Knaapen

Nieuwe gevels

Elke buurt heeft een nieuw gevelontwerp haar eigen identiteit, geïnspireerd door de omgeving van Wijchen. Zo is Heilige Stoel geïnspireerd op het kasteel, Kraaijenberg op het moderne winkelcentrum en Homberg op de oude boerderijen. Naast het nieuwe uiterlijk van de gevels zijn de daken, spouwmuren en kruipruimtes geïsoleerd en de installaties vernieuwd. Ook de badkamers, keuken en toiletten zijn in een groot aantal woningen vervangen.

Vele handen maken dit werk

Bijzonder aan dit project is de omvang en de intensiteit voor de bewoners; de woningen worden verbouwd terwijl deze gewoon bewoond zijn. Minstens zo bijzonder zijn de mensen die het elke dag weer waar maken. Ongeveer 100 mensen werken dag in dag uit aan de uitvoering van het onderhoud aan 419 woningen. Dat betekent dat 100 paar handen bij oplevering van de laatste fase, meer dan 2.800 radiatoren, 240.000 dakpannen en 444.000 tegels zijn vervangen. Ook brachten 200 handen bijna 700.000 steenstrips, ruim 18.000 m2 vloerisolatie en 17.500m2 voegwerk aan.