Ketensamenwerking: altijd duurder dan aanbesteden

30 juni 2014

Bij een aanbesteding leg je specifiek vast wat er moet gebeuren en selecteer je als corporatie op prijs. Dat betekent per definitie dat je een lagere prijs krijgt dan bij ketensamenwerking. Toch? Luc Reusken, manager vastgoedbeheer bij woonstichting ’thuis vertelt in onderstaande filmpjes (< 1 minuut) hoe we met ketensamenwerking juist 15% goedkoper werkten dan met een traditionele aanbesteding. Het filmpje is onderdeel van ketensamenwerkingwerkt.nl. Een nieuwe site waarop we samen met onze ketenpartners, en vanuit verschillende perspectieven, onze ervaringen met ketensamenwerking delen.

Ketensamenwerking is een begrip dat steeds vaker valt in de bouw, maar waarvan de praktische invulling tegelijkertijd voor veel partijen nog vaag is. Het roept ook vragen op. Over de kosten bijvoorbeeld. Bij een aanbesteding leg je specifiek vast wat er moet gebeuren en selecteer je als corporatie op prijs. Dat betekent dan toch per definitie dat je een lagere prijs krijgt dan bij ketensamenwerking?

Een aannemer krijgt minder, maar verdient meer.

Luc Reusken

Daarbij, meer en beter samenwerken in de keten klinkt logisch en misschien zelfs simpel. Maar wat betekent dat werkelijk voor je proces, voor de manier waarop je afspraken maakt en je je gezamenlijk, als betrokken bouwpartners, organiseert?

Antwoorden op vragen

Samen met onze bouwpartners Sankomij Installatietechniek B.V., sloop en grondwerken M. Heezen B.V., Noorderberg en Woonstichting ’thuis besloten we dat we onze, inmiddels ruime, ervaring met ketensamenwerking met andere partijen wilden delen. Laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk en belicht vanuit verschillende invalshoeken.

18_procesoptimalisatie_creeert_voorwaarden_01_Dirk_Zuiderveld

Op ketensamenwerkingwerkt.nl brengen we ketensamenwerking in korte films in beeld, om inzicht te geven in deze manier van werken en de afwegingen om hiervoor te kiezen. Zowel wij als ketenpartners als de bewoners komen daarbij aan het woord.

We geven ook concreet antwoord op vragen. Bijvoorbeeld op de vraag of ketensamenwerking niet veel duurder is dan traditioneel aanbesteden.

Ketensamenwerking: altijd duurder dan aanbesteden?

Luc Reusken, manager vastgoedbeheer bij woonstichting ’thuis, onderzocht het door 2 vergelijkbare projecten onafhankelijk te laten toetsen. De conclusie, met ketensamenwerking werkten we 15% goedkoper door:

  • Een kortere voorbereiding
  • Een kortere doorlooptijd
  • Activity Based Costing

Luc legt het u in onderstaande filmpjes in minder dan een minuut uit.

Ook een hogere kwaliteit en bewonerstevredenheid

En dan is het natuurlijk prachtig als deze vorm van samenwerken ook leidt goede resultaten. Zo bereikten we in het project Offenbachlaan het volgende:

  • Bewonerstevredenheid: 8,45
  • Deelname: 95%
  • Hoge medewerkerstevredenheid
  • Doorlooptijd per woning < 8 dagen
  • Opleverpunten per woning: 0,62
  • Werkactiviteiten volgens planning >98%
  • Energielabel van G naar B
  • Resultaat volgens begrotingstoets: lager dan marktconform!
  • Totale projectduur: 1 jaar (oplevering februari 2014)
  • Voorbereidingstijd teruggebracht naar 2 maanden

Dat dit duurzame resultaten zijn blijkt uit het feit dat deze resultaten vergelijkbaar zijn met het project Mirachstraat, het eerdere ketensamenwerkingsproject dat we samen met woonstichting ‘thuis hebben uitgevoerd.

Meer weten over ketensamenwerking?

Wilt u meer weten over dit project, over onze ervaringen met ketensamenwerking en welke resultaten we boeken? Ga naar ketensamenwerkingwerkt.nl of neem contact op met bart.knaapen@knaapen.nl.

Lean samenwerken