Ketensamenwerking: waar blijven (of bleven) de succesverhalen?

22 februari 2015

Sinds een paar jaar kent iedereen in de branche de term ketensamenwerking. We hebben het er met elkaar veelvuldig over en velen doen er ook aan mee. Maar, vroeg de Nyenrode Business Universiteit zich af, waar blijft de aandacht voor de succesverhalen? Samen met Platform Ketensamenwerking Zuid en Duurzaam Gebouwd reikte het daarom de eerste Nyenrode Supply Chain Award uit. Ons ketensamenwerkingsverband (Woonstichting ‘thuis, KnaapenGroep, Sankomij Installatietechniek en Heezen Bouw) won!

Met de ‘Supply Chain Award’ willen initiatiefnemers Nyenrode Business Universiteit, Platform Ketensamenwerking Zuid en Duurzaam Gebouwd bijdragen aan het actiever delen van succesverhalen rondom ketensamenwerking. Doel is nog meer partijen in de branche te inspireren en te motiveren om ermee aan de slag te gaan.

De kopgroep is vertrokken, maar de peloton komt langzaam erachteraan. We willen hiermee het peloton in beweging brengen.

Juryvoorzitter Jack van der Veen, in een interview op Duurzaam Gebouwd

Te veel baasjes

Toen wij (Woonstichting ‘thuis, KnaapenGroep, Sankomij Installatietechiek en Heezen Bouw) hoorden van de prijs besloten we ons aan te melden. Samen met nog 12 andere ketensamenwerkingsverbanden, zo bleek later.

Lean samenwerken

We zijn een paar jaar geleden gestart en hebben toen bij verschillende projecten bewust afscheid genomen van de traditionele manier van werken. Te veel baasjes, een ‘ieder-voor-zich mentaliteit’ en onduidelijkheid over kosten en kwaliteit. Bij ketensamenwerking zetten we bewoners, directe verantwoordelijkheid en vakmanschap centraal. En met resultaat, ook financieel (zie ook ketensamenwerkingwerkt.nl).

Werken als één bedrijf

Als samenwerkingspartners werken we niet vanuit ons eigen bedrijf, maar vanuit de ketensamenwerking. Iedereen is gelijk en we hebben allemaal een gelijkwaardige inbreng. En dat werkt. Op het project dat we voor de prijs centraal stelden (groot onderhoud Offenbachlaan in Eindhoven) was de voorbereidingstijd twee maanden, de doorlooptijd per woning 8 dagen, het gemiddelde aantal opleverpunten 0,6 per woning en de bewonerstevredenheid een 8,5. Op het project dat we nu samen doen halen we alweer betere resultaten.

Eigenlijk gewoon werk

Trudo van Gemert (Sankomij Installatietechniek): “Samen met de andere ketenpartners hebben we eigenlijk gewoon ons werk gedaan, alleen op een andere wijze dan traditioneel. Ik stond dan ook totaal verbaasd van de impact die het winnen van z’n mooie prijs heeft. Het is een prachtig resultaat waar we als keten echt mee verder kunnen.”

05_samenwerken_schept_kwaliteit_04_Bart_Knaapen

Grootste ambassadeurs

Luc Reusken (Woonstichting ‘thuis): “We hebben ketensamenwerking zo laag mogelijk ingezet, door het hele project en de hele organisatie. En dat werkt. De verantwoordelijkheden liggen heel laag in de organisatie en mensen vergaderen alleen mee als ze op dat moment echt toegevoegde waarde hebben. Deze werkwijze sluit helemaal aan bij de bedrijfsfilosofie van Woonstichting ’thuis. Iedereen krijgt daar energie van. En het bijzondere is: de mensen die vooraf het meest terughoudend waren, zijn nu de grootste ambassadeurs.”

Bart Knaapen: “Dat we de prijs wonnen was daardoor boven alles een hele mooie erkenning voor het projectteam op de bouw, zij leveren tenslotte het werk. Deze nieuwe manier van samenwerken is echt door de mannen op de projecten omarmd en opgepakt. Zo wordt het immers ook een werkwijze die je je met z’n allen eigen maakt en die je steeds verder verfijnd. In plaats van dat het vooral een afspraak is op papier. Dat dit door de jury is gezien en herkend betekent veel.”

03_innovatie_werkt_als_doel_04_Irene_Neggers

Teamprestatie

Frank Egelmeers (M. Heezen BV): “We hebben een echte teamprestatie geleverd. Zowel in de projecten die we samen doen als in de aanloop naar de uitreiking van de Supply Chain Award. Deze prijs is een waardering voor onze steeds veranderende interne bedrijfsvoering op het gebied van innovatie, duurzaamheid en nieuwe samenwerkingsvormen. Dat we daar samen op alle vlakken ons steentje aan bijdragen geeft enorm veel voldoening.”

Kijk voor verhalen van de betrokkenen bij onze ketensamenwerking ook eens op ketensamenwerkingwerkt.nl.