Keuken- en toiletrenovatie in 1 dag? Kan!

21 januari 2021

Een nieuwe keuken en toilet krijgen is voor bewoners een feest. Alles nieuw, modern, mooi, fris. Het geeft alleen wel heel veel troep, ze kunnen de keuken en toilet een tijd niet gebruiken en er komen veel verschillende vaklieden over de vloer. Zeker nu in coronatijd wil je dat liever niet. Dus dachten wij: dat moet anders kunnen. Ook omdat wij zelf merken dat het steeds lastiger wordt zo’n renovatie goed te plannen vanwege het oplopende tekort aan onder andere tegelzetters en stukadoors. In het KnaapenLAB vonden we na veel tests en onderzoek de oplossing. We renoveren keukens en toiletten nu in één dag. Hier leest u hoe.

U herkent het vast: bij een ‘traditionele’ renovatie van een keuken of toilet ontstaat behoorlijk wat overlast voor de bewoners. Er wordt gesloopt, losgekoppeld, betegeld (veel snijafval), gemonteerd, gestuukt (veel vocht), weer aangesloten, et cetera. Er zijn veel disciplines bij betrokken, die op verschillende momenten terug moeten komen in de woning (veel reisbewegingen ook dus). En het kost tijd. Vanwége die verschillende disciplines die elkaar opvolgen, maar simpelweg ook vanwege de droogtijden.

Verwijderen van bestaande keuken en voorbereidingen treffen voor de nieuwe

Te lang zonder keuken of toilet
Dat is voor bewoners niet fijn. Het geeft troep, er komen veel mensen over de vloer en ze kunnen een aantal dagen (gemiddeld 5 tot 7 dagen) hun eigen keuken en toilet niet gebruiken.

Helemaal vervelend wordt het als er een kink in de kabel komt. De bewoner is bijvoorbeeld ziek, waardoor we niet kunnen starten of niet door kunnen met het werk. Dan schuift de planning met al die verschillende disciplines al snel een stuk door. Of een van ónze mensen is ziek. Als één discipline tijdens zo’n proces uitvalt, heeft dat enorme impact op de planning. En vervanging vinden is steeds moelijker, nu de tekorten aan vakspecialisten alleen maar oplopen. En al die tijd ligt dan, als we wel al begonnen zijn, de keuken open, of het toilet.

Kortom: dit moest slimmer kunnen, alleen al voor KleurrijkWonen renoveren we vraaggestuurd 600 eenheden per jaar.

Voorzetwand in de keuken geplaatst

Doel: sneller werken, minder overlast
Onder leiding van onze technisch manager Rob Pittens gingen we in het KnaapenLAB aan de slag. Het doel: met zo min mogelijk disciplines zo efficiënt mogelijk een toilet- en keukenrenovatie uitvoeren, waarbij de kwaliteit en doorlooptijd voorspelbaar zijn en er zo min mogelijk overlast is voor bewoners.

“Bij het nastreven van onze doelen is innovatie van groot belang, dus toen Knaapen met het uitgewerkte concept voor een keuken en toilet in 1 dag kwam, besloten we vrijwel direct dit concept, in overleg met de bewoners, toe te passen in twee woningen. En met succes! Niet alleen de bewoners zijn zeer tevreden, ook de uitgenodigde (kritische) collega’s zien toekomst in dit concept.”

Roland Kuijpers – Projectleider/regisseur bestaande bouw, Kleurrijk Wonen

Uitvoerig getest
We deden uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden en bekeken veel producten die een oplossing konden bieden. We vergeleken ze op verwerkbaarheid, kosten, levertijden, keurmerken en certificeringen. De producten die ons aanstonden testten we vervolgens uitvoerig in ons KnaapenLAB. Aan de hand van proefopstellingen maakten we op basis van alle voor- en nadelen uiteindelijk een keuze. Ook opdrachtgever KleurrijkWonen dacht hierin met ons mee en stelde kritische vragen. Het resultaat en het proces ziet u in het filmpje hieronder.

Twee pilots
KleurrijkWonen maakte het ook mogelijk om twee pilots te doen en zowel de bewoners (“De toilet en keuken zien er veel mooier uit en het was zo gepiept!”) als de woningcorporatie zijn heel tevreden over het proces en het resultaat.

Voorbereidingen treffen om de platen in de keuken te plaatsen

KleurrijkWonen kwam met een team van 12 mensen kijken naar het eindresultaat en was unaniem zeer positief. Roland Kuijpers (projectleider/regisseur bestaande bouw bij Kleurrijk Wonen): “Bij het nastreven van onze doelen is innovatie van groot belang, dus toen Knaapen met het uitgewerkte concept voor een keuken en toilet in 1 dag kwam, besloten we vrijwel direct dit concept, in overleg met de bewoners, toe te passen in twee woningen. En met succes! Niet alleen de bewoners zijn zeer tevreden, ook de uitgenodigde (kritische) collega’s zien toekomst in dit concept.”

Resultaat keuken in 1 dag

Minder overlast, veel flexibiliteit en keuzes
We hebben nu een ‘keukenploeg’ en een ‘toiletploeg’ die in één dag een keuken- en toiletrenovatie kunnen doen. De voordelen van deze nieuwe aanpak zijn groot.

Het gaat allereerst snel én de gekozen materialen bieden veel flexibiliteit voor wensen van bewoners. Het is niet prefab, we bewerken de platen die we gebruiken ter plekke, in speciaal hiervoor tot mobiele werkplaats omgebouwde bussen. Als het stopcontact bijvoorbeeld ergens anders moet, dan kan dit. Bewoners hebben bovendien keuze uit verschillende motieven zoals houtstructuur en betonstructuur. Het materiaal is ook makkelijk schoon te maken en heeft een moderne uitstraling met mooie, strakke, dunne voegen tussen grote ‘tegels’.

Mobiele werkplaats in de omgebouwde bus

5 (!) minder vaklieden nodig
In plaats van negen vakspecialisten die elkaar opvolgen en op en neer reizen, komt het team nu met vier vaklieden die het in één dag fixen. Extra fijn nu in deze corona-tijd. En de prijs? Die ligt niet hoger dan traditioneel. Sterker nog, bij opschaling verwachten we 10% goedkoper te kunnen werken dan traditioneel. En de garanties zijn exact hetzelfde als bij een traditionele renovatie.

Kortom:

  • het is snel (1 dag in plaats van 5 tot 7 dagen),
  • vermindert overlast voor de bewoners,
  • heeft een moderne uitstraling,
  • is makkelijk schoon te maken,
  • biedt veel flexibiliteit en keuze-opties,
  • maakt minder afhankelijk van disciplines,
  • krijgt bij opschaling een lagere kostprijs,
  • komt met dezelfde garanties.

Plaatsen van de vloerplaten in het toilet

Nieuwe verwarmde opslagloods
Er is één nadeel (voor ons) en dat is dat het product dat we gebruiken moet acclimatiseren om uitzetten of krimpen bij grote temperatuurverschillen te voorkomen. Ook daar vond technisch manager Rob Pittens een slimme oplossing voor. Voor onze samenwerking met KleurrijkWonen namen we in Leerdam een grote verwarmde opslagloods in gebruik, waar we de platen die we gebruiken opslaan en ook binnen, onder goede omstandigheden, kunnen laden. Met andere woorden: we zijn er klaar voor dit concept veelvuldig toe te passen bij toilet- en keukenrenovaties.

Plaatsen van de wandplaten in het toilet

Volgende stap: badkamers
‘En badkamers?’ horen wij u denken. Daar wordt inderdaad aan gewerkt. Een mooie uitdaging, omdat er bij badkamers vanwege het vocht meer risico’s zijn om rekening mee te houden. Ook daar zijn we nu in ons KnaapenLAB veelvuldig mee aan het testen. We staan daarbij uiteraard open voor goede suggesties, dus als fabrikanten dit lezen en denken: ‘Ik heb het’, neem contact op met onze Rob, samen weten we meer dan alleen. Heeft u als woningcorporatie vragen? Neem contact met ons op, we vertellen u graag meer.

Resultaat toilet in 1 dag