Metamorfose ruim 400 woningen in Wijchen gestart

18 januari 2017

17 januari starten woningcorporatie Talis en aannemer Trebbe-Knaapen het groot onderhoudsproject van ruim 400 sociale huurwoningen in Wijchen. Ronald Leushuis, bestuurder Talis gaf het officiële startsein van dit omvangrijke project met de opening van de modelwoning.

wm_heligestoel_05

“We maken van Achterlo samen een prachtige wijk. Uit ervaring weten we dat onze renovatie aanstekelijk werkt. Wij beginnen met de woningen, anderen pakken het op en maken het af door bijvoorbeeld ook de openbare ruimtes op te knappen. Dit doet zo veel met een wijk en de bewoners. Dit vraagt de komende jaren veel van de flexibiliteit van de huurders.”

Ronald Leushuis, bestuurder Talis

wm_heligestoel_06

Over de PeGe woningen

De PeGe woningen, vernoemd naar Peter Guelen uit Wijchen, zijn een prachtig voorbeeld van de wederopbouw na de oorlog. Familiebedrijf Guelen kwam met de oplossing en ontwikkelde één van de eerste prefab woningen, revolutionair voor die tijd. De 419 woningen zijn opgesplitst in zeven complexen. Drie complexen in de wijk Heilige Stoel, twee in de wijk Kraaijenberg en twee in de wijk Homberg.

Bijzondere aanwezigheid tijdens de officiële opening van Dhr. Guelen, ontwerper en bouwer van de PeGe-woning.

Over het groot onderhoud

De werkzaamheden zijn per woningtype anders. In elk geval krijgen alle woningen een nieuwe gevel en vinden in de woningen de volgende werkzaamheden plaats: vernieuwen dak, energiezuiniger maken van de gevel, asbestsanering, controle brandveiligheid, plaatsen rookmelders, mechanische ventilatie. Afhankelijk van de technische staat worden ook de badkamer, keuken, toilet en elektra vernieuwd. De werkzaamheden worden zonder huurverhoging voor de huurders uitgevoerd. Ook woningeigenaren uit de wijk die eerder van Talis hun woning kochten, kunnen deelnemen aan de woningverbetering.

“De komende jaren zijn we te gast bij ruim 400 huishoudens in Wijchen. We zijn heel erg trots dat Talis ons dit vertrouwen geeft. We hebben bijzondere aandacht voor de begeleiding van de bewoners.”

Antje de Groot, namens Trebbe-Knaapen

Voor de bewoners

Om de werkzaamheden in goede banen te leiden, heeft Trebbe-Knaapen bijzondere aandacht voor de bewoners van de woningen. Zo is bijvoorbeeld participatie en communicatie met de huurders erg belangrijk. Bewoners krijgen thuis persoonlijk uitleg van een bewonersbegeleidster en een EHBO-koffer (eerste hulp bij onderhoud). In deze koffer zit alle informatie die nodig is voor de huurders om zich goed voor te bereiden.

wm_heligestoel_08

Daarnaast wordt het digitale bewonerscommunicatiesysteem Over Mijn Huis ingezet. Bewoners worden daarmee geïnformeerd op de wijze zoals zij dit prettig vinden, digitaal of per post. In ditzelfde systeem is er de mogelijkheid in te loggen op een persoonlijke site, sms’jes te ontvangen en op gezette tijden wordt gevraagd naar feedback van de bewoners, hiermee kan Trebbe-Knaapen haar dienstverlening optimaliseren. In de modelwoning kunnen bewoners het resultaat van de werkzaamheden zien en voelen en hun keuzes maken voor de keuken-, badkamer en toiletopties.

wm_heligestoel_04

Over Trebbe-Knaapen

Trebbe – Knaapen, twee familiebedrijven die zich inzetten voor een duurzaam Nederland. Met dit samenwerkingsverband komt 450 jaar ervaring in bouwen en onderhouden samen. Onze expertise vormt een stevig fundament waar bewoners dagelijks profijt van hebben. We zijn jong van hart, ervaren in leeftijd.

ondertekening-talis-en-trebbeknaapen