
Opzichter verdwijnt: hoe tonen wij de kwaliteit aan van ons geleverde werk?
6 april 2017
Wij merken dat bij renovaties de rol van de opzichter steeds kleiner wordt. Een toenemend aantal corporaties verlangt van ons dat wij onze eigen kwaliteitsborging doen. Het is een ontwikkeling waar we serieus mee aan de slag zijn gegaan, want hoe kun je dat op de beste manier doen? Hoe toon je aan dat de kwaliteit goed is? We ontwikkelden inmiddels verschillende werkwijzen en tools, die absoluut een positieve invloed hebben op de mindset op de bouw.
Keuren en controleren deden we natuurlijk altijd al. We zijn bouwers, we willen kwalitatief goede dingen maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je samen weet dat je iets goeds maakt? Hoe breng je dat over op de opdrachtgever? Als er geen opleverpunten zijn gaan we er vaak vanuit dat de kwaliteit goed is, maar wat er achter de wand zit weet niemand dan meer. Hoe toon je daadwerkelijk aan dat wat je hebt gemaakt aan alle kwaliteitseisen voldoet?
Direct foto’s maken, opslaan en versturen
Een belangrijk middel voor ons hierin is de Bouwtool, het iPad programma dat we zelf ontwikkelden en waarmee we inmiddels alweer jaren werken. Met en in de Bouwtool kunnen we alles over het project vastleggen en die informatie is toegankelijk voor alle relevante projectleden.
Foto’s maakten we al veel met deze Bouwtool, nu dienen ze ook als keuringsmoment voor de kwaliteitsborging. Ideaal is dat onze voormannen hier zelf mee kunnen werken. Wachten op iemand die de keuring komt doen hoeft niet meer, zij maken nu zelf een foto. Bijvoorbeeld van het leidingwerk van de keuken voor de montage van de kasten. Ze kunnen daarna direct door met hun werk.
“We leggen de verantwoordelijkheid dus heel bewust op de werkvloer en dat werkt goed.”
Iedereen is verantwoordelijk
We leggen de verantwoordelijkheid dus heel bewust op de werkvloer en dat werkt goed. Natuurlijk was het wennen in het begin, maar de mindset verandert en iederéén is er nu serieus mee bezig. Om het laagdrempeliger te maken beschikt elke ploeg nu ook over een eigen ‘lean kruiwagen’. Daarin zit het standaard gereedschap én de tools om de keuringen goed uit te voeren. Zoals de iPad, een klein whiteboard, een meetlint met maatvoeringssysteem, et cetera.
Keuren per woning en steekproefsgewijs
Naast de continue keuringen per woning, keuren we ook per tijdvak. Hierbij is het hele projectteam betrokken en rouleert de verantwoordelijkheid. Dagelijks of wekelijks controleren zij de projecten steekproefsgewijs. Zijn de juiste kleuren toegepast, is de hemelwaterafvoer goed bevestigd, is het tegelwerk recht, zijn de spouwen goed gevuld?
“Nu maken we de stap naar slimme koppelingen met andere technologie, zoals een endoscoop en warmtecamera. Zodat we ook met de iPad en in de Bouwtool vast kunnen leggen waar er verlies van warmte is of waar lekkages zijn.”
Koppeling met andere technologieën
De reacties van onze opdrachtgevers zijn positief. Zij geven ons vooral credits voor de manier waarop het fotomateriaal in de Bouwtool op de juiste plek wordt vastgelegd. Ze krijgen het allemaal in een net format aangeleverd. Nu maken we de stap naar slimme koppelingen met andere technologie, zoals een endoscoop en warmtecamera. Zodat we ook met de iPad en in de Bouwtool vast kunnen leggen waar er verlies van warmte is of waar lekkages zijn.
Makkelijker en efficiënter
De veranderende vraag vanuit onze opdrachtgevers, die de kwaliteitsborging nu bij ons neerleggen, heeft het mogelijk gemaakt om de kwaliteitsborging die we zelf altijd al deden, heel goed in te richten. Keuren hoort nu echt bij het werk van onze voormannen en het projectteam. Dat is goed voor het besef van het belang van kwaliteit en het werkt makkelijker en efficiënter.
genoemd in dit artikel
Bekijk ook:
Een regeneratief dak met een compleet gesloten kringloop, het is er nu
Meer natuur en biodiversiteit in de wijk, zónder dat dit ruimte kost? Zo kan het
Duurzaam en groen dak ROEF® slim onderhouden dankzij sensoren en data
Circulair dak ROEF®: toepasbaar in serie van 1, montage in 1 dag, alles op 1 vrachtwagen
Mis niks meer
Elk kwartaal een nieuw overzicht van ontwikkelingen en innovaties in de branche, plus interviews met corporaties over hun ervaringen met renovatie, beheer en onderhoud.
