Samen aan de koffie in Tante Keet, even weg van de rommel in huis

19 december 2013

De bewoners in de wijk Den Elding in Gemert gaan Tante Keet “écht missen!” als het planmatig onderhoud aan hun woningen eind deze week is afgerond. Hier kwamen ze ontbijten, koffie drinken en ontsnapten ze vooral ook even aan de rommel in huis. Tante Keet staat nog een week op de unieke locatie in de wijk, bij een prachtige, gerestaureerde molen. Begeleidt door een accordeon zingen de bewoners hier samen: ‘Daar bij die molen, die mooie molen…’

Het project in Gemert betrof het planmatig onderhoud van 73 eengezinswoningen en kleine seniorenwoningen in de wijk Den Elding. Met name voor de bewoners van de kleine seniorenwoningen was de overlast groot. De renovatie omvatte de badkamer, de keuken en het toilet en een renovatie van de buitenschil. Doordat je alleen via de woonkamer en de slaapkamer in de badkamer kunt komen ging eigenlijk de hele woning tegelijk op de schop. Zeker voor deze oudere bewoners, die veel thuis zijn, is dat heel heftig. Waar kun je dan als bewoner nog gaan zitten?

Het hele huis op zijn kop

Annemiek de Ridder van opdrachtgever Goed Wonen: “We proberen de bewoners altijd zo goed mogelijk voor te bereiden, want zo’n renovatie is ingrijpend. Alleen al het stof dat overal in komt te zitten… Tijdens deze renovatie stond het hele huis op zijn kop. We wilden de bewoners graag een plek bieden om daar even aan te ontsnappen.”

Een eigen plek

Tante Keet van KnaapenGroep bood uitkomst. KnaapenGroep zet deze keet met rood met witte luifel regelmatig in bij renovatieprojecten. Om bewoners een rustige plek te bieden om vragen te stellen en even te ontsnappen aan de werkzaamheden thuis.

Tante Keet 1

Op de dag van de opening van Tante Keet kwam de regen met bakken uit de lucht en toch kwamen veel bewoners een kijkje nemen.

We hebben ze de sleutel gegeven en daarmee als het ware het tijdelijk eigendom van Tante Keet aan de bewoners overgedragen. We hebben ze echt de vrijheid gegeven ermee te doen wat zij wilden. En met succes. De volgende ochtend al namen ze uit zichtzelf hun ontbijt mee naar Tante Keet om daar gezamenlijk te eten. Het is helemaal hun plek geworden

Annemiek de Ridder

Even een praatje maken

Projectbegeleidster Anneke Knaapen van KnaapenGroep was een vaste ochtend en middag in de week aanwezig. De overige dagen van de week runden de bewoners Tante Keet zelf. “De bewoners kwamen hier hun hart luchten en vonden even afleiding en rust in een hectische tijd. Ze konden mij daarnaast al hun vragen stellen over de renovatie. De informele sfeer hielp daarbij. En doordat de bewoners elkaar regelmatig ontmoetten bij Tante Keet leerden ze elkaar ook beter kennen. Ze maken nu ook vaker een praatje op straat of bij de supermarkt.”

Altijd in en uit lopen

Annemiek de Ridder merkt dat ook. “Als je bij je buurman op bezoek gaat zit daar toch een beetje een sociale verplichting in. Bij Tante Keet was dat totaal niet het geval. De bewoners konden altijd in en uit lopen. Ze vroegen op een bepaald moment of ze Tante Keet met Kerst mochten versieren. Natuurlijk, zeiden wij. Het was echt hún Tante Keet. En of je nu 10 minuten bleef of anderhalf uur, dat maakte niet uit. Ik heb bewoners met elkaar zien praten die elkaar daarvoor volgens mij nog nooit hadden gezien.”

Daarbij zie je nu dat bewoners elkaar durven aan te spreken. Iemand had allerlei zooi buiten staan, waarop een andere bewoner zei dat het nu, met de renovatie, misschien een mooi moment was om het op te ruimen. Dat was anders nooit gebeurd. Doordat het niet meer onbekend is zie je dat de drempel lager is om dit soort dingen te bespreken.

Annemiek de Ridder

Trotse buurtburgemeester

Al met al is het renovatieproject soepel verlopen. De goede informatievoorziening en het gezellige rustpunt Tante Keet hebben ervoor gezorgd dat de bewoners de renovatie als heel positief hebben ervaren.

molen

Bewoner Toon Leijsten, die door de andere bewoners in de wijk ‘de buurtburgemeester’ wordt genoemd, was betrokken als geen ander. Hij opende Tante Keet, zette koffie en nodigde buurtbewoners uit om daar ’s ochtends te komen ontbijten. Toon is trots op de restauratie van de molen waar Tante Keet naast staat. De molen staat weer te pronken als in de vorige eeuw. Straks, als ook het werk aan de buitenschil van de woningen af is, passen de woningen helemaal in diezelfde sfeer. Dan is de renovatie echt klaar en gaat Tante Keet weer op zoek naar nieuwe bewoners.