Super strakke planning en beperkt budget? LEAN, flexibiliteit en hele goede communicatie!

19 december 2013

Voor opdrachtgever Standvast Wonen werkt KnaapenGroep aan de grootschalige renovatie van 77 appartementen aan de Archipelhof in Nijmegen. 36 appartementen worden gerenoveerd in bewoonde staat. Van de overige onbewoonde appartementen blijven alleen de buitenmuren staan. Samen met de bouwpartners worden hier, pal naast de bewoonde appartementen, binnen een super strakke planning en met een beperkt budget, 31 compleet nieuwe appartementen gerealiseerd.

Standvast Wonen wil de verhuurbaarheid van de appartementen aan de Archipelhof vergroten door 41 appartementen samen te voegen tot 31 grotere appartementen. De overige 36 appartementen blijven in oppervlakte hetzelfde, maar voldoen na de renovatie weer helemaal aan de eisen van deze tijd.

Omdat je bij een dergelijke grootschalige renovatie veel zaken niet kunt voorzien, werkt KnaapenGroep samen in een bouwteam. Het project is al in een vroegtijdig stadium aanbesteed, zonder daarbij al alles tot in detail vast te leggen. Gedurende het project wordt nu samen met de architect (024 architecten), de constructeur (JV2), de installateur (Technisch Adviesbureau Crone), de kostendeskundige (Archisupport) en de opdrachtgever (Standvast Wonen) naar de beste invulling gezocht.

Slimme, creatieve oplossingen

Rob Pittens (projectleider van KnaapenGroep): “We hebben een strak budget meegekregen van de opdrachtgever. Binnen dat budget willen we de beste kwaliteit leveren. We hebben daarnaast te maken met eisen en doelstellingen voor onder meer de brandveiligheid, gebruiksvriendelijkheid, netheid en architectuur. Daarom zijn we continu aan het afwegen en is het zaak om met slimme, creatieve oplossingen te komen. Als we iets willen toevoegen, moet er ergens anders iets van het budget af. Dan zoeken we naar alternatieve materialen of producten, zonder in te leveren op de kwaliteit natuurlijk. We hebben dan ook veel overleg onderling, met onze bouwpartners. ”

We hadden in de aanneemsom een fraaie nieuwe entree meegenomen. Toen we daarna de plannen gezamenlijk gingen finetunen bleek die entree wel erg duur. Zeker omdat de opdrachtgever toch de hele gevel een nieuw gezicht wilde geven in plaats van alleen een gedeelte ervan. We moesten budget vrijmaken. We zijn toen samen tot een nieuw ontwerp gekomen voor de entree, die minder kost en esthetisch en constuctief van eenzelfde kwaliteit is.

Marco van der Wel van 024 architecten (per 1 januari LOUT)

LEAN en flexibel

Om de kwaliteit te allen tijde hoog te houden en de renovatie binnen planning en budget te realiseren wordt gewerkt met een LEAN planning, Just In Time levering en heel veel flexibiliteit. Rob Pittens: “Door al direct aan het begin met elkaar te bepalen wie, wat, in welke volgorde doet voorkom je dat je elkaar gedurende het project in de weg loopt. Daarbij kun je tijdens het maken van de LEAN planning met elkaar meedenken en eventuele problemen al direct oplossen. En het biedt overzicht. Je ziet het bijvoorbeeld ruim op tijd aankomen als de planning in gevaar komt, zodat je op tijd mensen kunt bijschakelen als dat nodig is.”

standvast2

Vraagbaak voor bewoners

Er is daarnaast veel aandacht voor de bewonerscommunicatie. Tijdens de renovatie van de appartementen in bewoonde staat. En tijdens de grootschalige renovatie van de onbewoonde appartementen, die pal naast de bewoonde appartementen gelegen zijn. Anneke Knaapen, KnaapenGroep’s eigen projectbegeleidster, is gedurende de renovatie de vraagbaak voor de bewoners. Ze zorgt voor goede informatievoorziening, maar fungeert ook, zoals ze het zelf zegt, “als de ogen en oren van de bewoners.”

Al in een vroeg stadium, voordat de renovatie startte, heb ik met de bewoners de planning van de renovatie doorgenomen. Gewoon bij ze thuis, aan de keukentafel. Dan komen er vaak zaken naar boven die om een oplossing vragen. Een gehandicapte gewoonster gaf bijvoorbeeld aan dat zij de werklui eigenlijk alleen tussen 12.00-15.00 uur over de vloer kon hebben. Ik heb toen samen met Joop (uitvoerder) naar een oplossing gezocht waar de bewoonster zich goed bij voelt en die past binnen de planning van het project en het schema van de werklui. Ik ben daarnaast altijd bereikbaar voor vragen of klachtenen ik kan bewoners die dat nodig hebben extra aandacht geven.

Complete facelift

De grootschalige renovatie is gestart in de eerste week van september en moet 1 maart 2014 zijn afgerond. Met betere isolatie, nieuwe CV-installaties, gerenoveerde badkamers, keukens en toiletten zal het wooncomfort van alle woningen enorm zijn verbeterd. En met een complete facelift van de entrees, trappenhuizen, gevels, bergingen en buitenruimte ziet het complex aan de Archipelhof er dan weer uit als nieuw.

Marco van der Wel is blij dat Standvast Wonen investeert in dit gebouw. “Bij zo’n oud pand als de Archipelhof is het makkelijk om te zeggen: we slopen de boel en zetten er iets neer voor een nieuwe doelgroep. Standvast Wonen heeft dat niet gedaan. Het worden prachtige appartementen voor mensen met een smalle beurs. Dat is zonder meer mooi.”