Tweede fase groot onderhoud Wijchen feestelijk afgerond

7 februari 2018

“Trots op het team en de bewoners”

Dinsdag 6 februari werd bij de oplevering van het groot onderhoud de Kraaijenberg Wijchen officieel stil gestaan. Ronald Leushuis, bestuurder Talis en Antje de Groot namens Trebbe-Knaapen blikten elk terug op de tweede fase van het omvangrijke onderhoudsproject. Aansluitend werd samen met de bewoners geproost op het behaalde resultaat.

Clemens Nolten, projectleider Talis. “Het resultaat van het groot onderhoud is inmiddels heel goed zichtbaar in de Heilige Stoel en Kraaijenberg. Er staan nu energiezuinige woningen met een nieuw gezicht. In de woningen voldoen de leidingen en de douches, keukens en toiletten weer aan de eisen van deze tijd. Wij zijn blij met het resultaat, maar realiseren ons dat het voor de bewoners voor heel veel overlast gezorgd heeft. Dit blijft ook bij de Homberg een aandachtspunt.”

Patrick Evers, uitvoerder bij Trebbe-Knaapen is trots op het gerealiseerde werk. “We zijn mooi op stoom in Wijchen en gaan al voorzichtig richting de afronding van het werk. Zo is het bijvoorbeeld nog 30 dagen slopen en dan is het volledige sloopwerk afgerond.”

Opleveringen zijn van die mooie mijlpalen waarbij je ineens even stil kan staan en terug kan kijken op het werk wat al verzet is

Fred van den Bogaard – uitvoerder Trebbe-Knaapen

Fred van den Bogaard, uitvoerder bij Trebbe-Knaapen blikt tevreden terug nu het project voor tweederde is uitgevoerd: “Opleveringen zijn van die mooie mijlpalen waarbij je ineens even stil kan staan en terug kan kijken op het werk wat al verzet is. En dat maakt me trots. Trots op het team dat zich hard maakt voor de verbetering van deze woningen en trots op de bewoners; zij laten de werkzaamheden toch over zich heen komen.”

Over het groot onderhoud

In Wijchen voert Bouwcombinatie Trebbe-Knaapen groot onderhoud uit aan in totaal 419 woningen van woningcorporatie Talis. De woningen zijn verdeeld over drie wijken. De wijk Heilige Stoel was als eerste aan de beurt. Januari vorig jaar werd het startsein gegeven voor het onderhoud aan deze woningen en voor de zomervakantie werden deze woningen opgeleverd. De wijk Kraaijenberg was als tweede aan de beurt. Het startschot voor deze wijk werd in april 2017 gegeven, de afronding vierden we begin februari dit jaar. De derde en laatste fase betreft de wijk Homberg, de werkzaamheden zijn gestart en worden naar verwachting het tweede kwartaal 2018 opgeleverd.

100 paar handen hebben meer dan 2.800 radiatoren, 240.000 dakpannen en 444.000 tegels vervangen. Ook brachten deze 200 handen bijna 700.000 steenstrips, ruim 18.000 m2 vloerisolatie en 17.500m2 voegwerk aan.

Over de werkzaamheden

De zwakke punten van deze PeGe woningen waren de energetische kwaliteit van de gevel en de uitstraling. Deze punten zijn aangepakt. Elke wijk krijgt met een nieuw gevelontwerp haar eigen identiteit, geïnspireerd door de omgeving van Wijchen. Zo is Heilige Stoel geïnspireerd op het kasteel, Kraaijenberg op het moderne winkelcentrum en Homberg op de oude boerderijen. Naast het nieuwe uiterlijk van de gevels zijn de daken, spouwmuren en kruipruimtes geïsoleerd en de installaties vernieuwd.

Vele handen maken dit werk

Bijzonder aan dit project is de omvang en de intensiteit voor de bewoners; de woningen worden verbouwd terwijl deze gewoon bewoond zijn. Minstens zo bijzonder zijn de mensen die het elke dag weer waar maken. Ongeveer 100 mensen werken dag in dag uit aan de uitvoering van het onderhoud aan 419 woningen. Dat betekent dat 100 paar handen bij oplevering van de laatste fase, meer dan 2.800 radiatoren, 240.000 dakpannen en 444.000 tegels zijn vervangen. Ook brachten 200 handen bijna 700.000 steenstrips, ruim 18.000 m2 vloerisolatie en 17.500m2 voegwerk aan.