Wil (64) kwam bij ons via BuddyWerkt: “Elke dag werken, elke maand die loonstrook, een heel prettig gevoel.”

25 februari 2021

We mogen hem nu een half jaar onze collega noemen: Wil Henselmans. Wil kwam na een hele moeilijke periode in zijn leven via BuddyWerkt met Bart Knaapen in contact. Hij werkt nu fulltime als timmerman op de werkplaats en is met zijn 64 jaar een ervaren en multi-inzetbare kracht. Een interview over hoe het leven kan lopen. Over pech, geluk, nieuwe uitdagingen en doorzettingsvermogen: “Afgelopen Kerst was de eerste keer in 20 jaar dat ik vakantie had met het vooruitzicht dat ik na de vakantie werk had. Dat gaf een heel prettig gevoel.”

Welk werk heeft hij niet gedaan? Wil studeerde korte tijd autotechniek, was in dienst bij het leger, werkte als boekhouder bij een garagebedrijf, deed een opleiding tot makelaar, had 7 jaar zijn eigen makelaarskantoor, deed tussendoor nog een masteropleiding Financieel Plannen, moest zijn zaak verkopen, werkte daarna onder andere als hovenier, deed sloop- en montagewerk en knapte veilingpanden op. Zo bezien een zeer veelzijdige carrière, maar wel een carrière waar een heftig verhaal achter zit. Want zo zegt Wil nu zelf: “De laatste 20 jaar zou ik op deze manier absoluut niet over willen doen.”

Verkeerde samenloop van omstandigheden
Het ging mis in 2000, het jaar dat de internet-zeepbel knapte. Wil had zijn eigen makelaarskantoor, maar kwam in een diepe burn-out terecht. “In 2000 kwam alles op een verkeerde manier bij elkaar. Privé lag ik in een scheiding, in mijn bedrijf kreeg ik te maken met een belastingstelsel dat op de schop ging en ik moest over op een compleet nieuw computersysteem. Ik had veel verzekeringsmaatschappijen in mijn portefeuille, maar alles veranderde en ik had het niet meer onder controle. Dat was heel heftig. Ik word nog steeds emotioneel als ik erover praat. Ik kon geen handleiding van een wasmachine meer lezen.”

Geen zekerheid
“Toen ik een geschikte koper tegenkwam voor mijn makelaarskantoor verkocht ik de boel. In zo’n burn-out is het zo lastig om jezelf te zijn en goede beslissingen te nemen. Ik heb toen heel veel gewerkt via uitzendbureaus: montagewerk, hovenierswerk, sloopwerkzaamheden, veilingpanden opknappen. Alles met mijn handen om maar van die burn-out af te komen. Ik heb ook veel gereisd en al mijn geld opgemaakt. Ik wilde van die burn-out af. Dat lukte uiteindelijk wel, maar heeft 5 jaar geduurd.”

“Ik ging weer wat taxaties doen, tot in 2008 de financiële crisis echt toesloeg en ook al die taxaties terugliepen. Toen ben ik weer vol met mijn handen gaan werken. Maar ik was geen vakman. Had geen vak. Soms had ik wel tien verschillende baantjes in een jaar. En bij die baantjes is het: voor jou tien anderen. Je hebt helemaal geen zekerheid. Soms werd ik ’s ochtends om 7 uur gebeld dat ik die dag toch niet hoefde te komen. Of alleen maar voor twee uurtjes. Maar ik heb kunnen overleven.”

Altijd door blijven kijken
“Ik ben wel altijd door blijven kijken en toen kwam dit naar voren via BuddyWerkt. Ik heb een ontmoeting gehad met Bart Knaapen en ze belden op een gegeven moment op. De intentie is dat ik 40 uur per week kan werken en tot mijn pensioen kan blijven.”

Zo perfect mogelijk
“Half oktober ben ik begonnen, middenin de coronacrisis. Voordat ik het contract getekend had, werd ik al uitgenodigd: ‘Neem meteen je spul maar mee’. Schoenen, shirt, jassen, broeken, mijn hele kofferruimte zat vol. ‘Je komt maandag toch wel hè?’ ‘Nou, dat weet ik nog niet’, zei ik voor de grap.”

Foto via https://www.ergon.nl/buddywerkt/succesverhalen

“Het is perfect verzorgd bij Knaapen. Het is een hele sociale werkgever, dat is zeker. Knaapen stelt eisen: alles wat je doet moet goed zijn. Goed afgewerkt, zo perfect mogelijk. Maar zonder druk erop. Liever een uurtje later en echt goed, dan snel en niet helemaal goed. Dat vind ik wel heel frappant. Ik heb dat zelden meegemaakt. Meestal staat er veel druk op. Zo van: als het maar klaar is. Dat is bij Knaapen niet, het moet gewoon goed. En degelijk en verantwoord, ze hechten heel veel waarde aan het ARBO gebeuren.”

Nieuwe dingen blijven leren
Wil werkt nu fulltime als timmerman op de werkplaats en is met zijn 64 jaar voor ons een ervaren en multi-inzetbare kracht. “Ik doe hier van alles. De elektra, ik chauffeur, ik doe timmerwerk. Daar ben ik ook wel het type voor, om van alles te moeten doen. ‘Wil die zoekt het wel uit.’ Dat doe ik graag. Als ik een dag lekker hard heb mogen werken, dat kan mij echt voldoening geven.”

“Ik heb veel fouten gemaakt in mijn leven, maar daardoor ook veel geleerd. En door al die baantjes die ik had, heb ik veel dingen die ik nu doe al eens gedaan. Ik doe dat dan gewoon even en Knaapen profiteert van mijn veelzijdigheid. Tegelijkertijd is het weer een nieuwe uitdaging. Ik kan nieuwe dingen leren, rij met een grote Mercedesbus met een enorme aanhanger, leer met zaagmachines omgaan. En ik heb nu financiële zekerheid. Afgelopen Kerst was de eerste keer in 20 jaar dat ik vakantie had, met het vooruitzicht dat ik na de vakantie werk had. Dat gaf een heel prettig gevoel.”

Ook veel geluk
Over pech wil Wil eigenlijk niet praten. “Ik heb ook veel geluk gehad. Ik heb drie geweldige kinderen, allemaal hebben ze een goede studie gedaan en een mooie carrière. Per saldo zeg ik: ik zou er zo weer voor kiezen, want mijn kinderen, die zijn het belangrijkste.”