Zij-instromer Adrian vertelt: “Alles is mogelijk zeggen ze, bij mij is dat gelukt.”

25 maart 2021

Adrian verhuisde vier jaar geleden van Polen naar Nederland, startte bij ons als zij-instromer in onze samenwerking met Savant en Flexschilders en is sinds eind vorig jaar in vaste dienst. Een interview over keuzes maken, lef hebben en doorzetten: “Als je kansen krijgt moet je daar gebruik van maken en doorpakken.”

“Als je mij vier jaar geleden had verteld dat ik nu in de bouw zou werken, dan had ik je niet geloofd”, vertelt Adrian als we hem spreken voor dit interview. Adrian groeide op in Polen. Hij startte na zijn middelbare school met een studie in de media, maar vond daarin niet wat hij zocht. Na wat tijdelijke baantjes besloot hij zijn geluk te zoeken in Nederland. Hij liet familie en vrienden achter in Warschau en kwam in Eindhoven terecht. Na hier en daar gewerkt te hebben in de logistiek en productie adviseerde een uitzendbureau hem een opleiding te doen tot schilder.

“Ik had tot dan toe eenvoudige baantjes gehad, simpel werk. Dit leek me leuk. Ik had wel eens een kameraad geholpen met schilderen en had eerder ook al geschilderd bij mijn ouders in Polen. Waarom zou ik niet kunnen proberen? Het gesprek was wel spannend, mijn Nederlands was nog gebrekkig. Uiteindelijk ben ik voor schilder én Nederlands gaan leren.”

Nederlands leren via kroegmuziek
Nederlands leerde Adrian via cursussen, door veel te kijken naar Nederlandstalige YouTube-video’s en TV programma’s (“Zondag met Lubach is favoriet”), door te luisteren naar de radio (“Vooral 100% NL en artiesten als André Hazes en Willem Barth”) en natuurlijk via zijn werk.

“Dat ik met Nederlands begon was een belangrijke stap voor mij. Als ik dat niet had gedaan, had ik hier niet gezeten en met u gepraat. Ik vind ook: als je in Nederland woont moet je Nederlands kunnen. Maar het beste leer je de taal door het te spreken en voordat ik bij Knaapen begon had ik niet veel met Nederlanders gewerkt. Nu bij Knaapen spreek ik alleen nog maar Nederlands op de werkvloer. Dat was heel nieuw voor mij. Denk je maar eens in dat je ineens met allemaal mensen werkt die alleen maar Spaans praten terwijl jij het Spaans niet beheerst. Dat onthoud je de rest van je leven. Zo was dat ook voor mij. Iedereen was trouwens zeer behulpzaam. Als ik iets niet wist kon ik gewoon een vraag stellen en kreeg ik concreet antwoord.”

Afspraak is afspraak
De opleiding tot schilder en het werk als schilder bevalt Adrian goed. “De opleiding was heel praktijkgericht en duurde maar 2 maanden, daarna ben ik aangenomen bij Knaapen. In de toekomst zal het nog mogelijk zijn een theorieopleiding af te ronden, dan krijg ik een diploma op MBO2 niveau. Door corona is dat nu alleen iets lastiger.”

De Nederlandse mentaliteit spreekt Adrian ook wel aan, vertelt hij: “Nederlanders zijn direct. Als iets goed of niet goed gaat, dan zeggen jullie dat gewoon. Ik doe dat ook. En afspraak is afspraak vind ik ook heel belangrijk, terwijl dat in Polen niet altijd zo is.”

Echt trots
En de toekomst? “Ik sta open voor alle soorten suggesties. Ik wil doorgroeien en me blijven ontwikkelen. Binnen het bedrijf en ernaast. Een verdere opleiding volgen en werkervaring opbouwen. Heel veel dingen horen daarbij: nog beter leren schilderen, maar ook dingen als afkitten en hout repareren. Het eindresultaat vind ik altijd het beste. Als we klaar zijn met het aflakken, dat is het mooiste. Soms zie ik foto’s van hoe huizen en appartementen er eerst uit zagen. Als ik dan kijk naar hoe ze er na ons werk uitzien, daar ben ik dan echt trots op.”

Vooruit, niet achteruit
Nog tips voor anderen? “Als je kansen krijgt moet je daar gebruik van maken en doorpakken. Alles is mogelijk zeggen ze. Bij mij is dat gelukt. Ik ben nog steeds bezig met leren en elk jaar wordt het beter, ook met mijn Nederlands. Als je elk uur bezig bent met een taal dan ga je vooruit en niet achteruit. Gewoon doorgaan dus. Doelen stellen en doen.”