Martin Hermans maakt gebruik van vitaliteitsregeling, en dat bevalt goed!

Donderdag 18 mei

Martin Hermans is de eerste Knaapen-collega die gebruik maakt van de Vitaliteitsregeling. We vroegen hem hoe hij op het idee gekomen is en hoe het hem nu na 2 maanden bevalt.

Hoe kwam je erbij om een dag minder te gaan werken?
Toevallig kwam het op mijn pad. Ik ben nu 62 jaar, maar de eerste gedachte om minder te werken kwam al tig jaar geleden. Toen kon je nog lijfrentepolissen inzetten om later meer financiële ruimte te hebben om minder te gaan werken. Vroeger was alles nog ingericht op ‘stoppen bij 60’, maar dat werkt zo helaas niet meer. Toen dacht ik al; “als het kan, dan wil ik eerder stoppen”.

Wat is je belangrijkste reden om minder te gaan werken?
Ik mag doorwerken tot 67. Nu voel ik me nog goed en gezond en daar wil ik ook van genieten. Daar hecht ik meer waarde aan, dan aan nettoloon. Ik snap dat iedereen er anders in staat, je moet natuurlijk wel rondkomen, maar op een gegeven moment is goed ook goed.

Mijn vrouw Lucia heeft een aantal jaren terug borstkanker gehad, en dan ga je de tijd samen toch anders beleven. De kinderen hebben het goed, ik heb kleinkinderen die ik graag vaker wil zien, ik sport graag en veel. Anders zit ik toch maar de hele dag op een bureaustoel. Ik wil graag fit en gezond blijven en nu kan ik op die woensdagen ook lekker de natuur in. Fietsen, mountainbiken, samen wandelen met Lucia en de hond.

Al die dingen waar ik naar verlang zou ik dan moeten uitstellen tot mijn pensioen?? Dat zag ik niet zo zitten. Lekker met de hond wandelen, het verenigingsleven. Er is zoveel meer dan alleen maar werken. Als ik 67 ben zien we wel weer verder.

Wat heb je die eerste vrije woensdag gedaan?
Die eerste vrije woensdag was wel onwennig en het weer was ook niet best. Mijn hobby’s zijn vooral buitenshuis dus tegen de winter moet ik zorgen voor wat hobby’s binnen. Qua werk was het ook net heel druk in verband met de jaarafsluiting enzo.

Heb je stiekem gewerkt?
Nee, echt niet. Nu in coronatijd is het ook wat moeilijker, je bent vaak met z’n tweeën en je kunt niet zoveel. We zijn maar lekker gaan wandelen op de hei.

Wat vinden je vrouw en kinderen ervan, dat je minder gaat werken?
Eerst was het een beetje wikken en wegen, financieel. Maarja, dan ga je kijken naar de betrekkelijkheid, beetje genieten, geld is dan maar relatief. In 2022 werk ik 40 jaar bij Knaapen. Uiteindelijk heb ik aan alles bijgedragen (de vroegere VUT etc), dus waarom zou ik er zelf niet van mogen genieten?

De kids zijn sportief. Dus nu krijg ik zomaar spontaan een appje om met ze te fietsen. Ze gunnen het mij, en als dadelijk corona weer een beetje weg is, kan ik vaker naar mijn kleinkinderen. Die wonen in Gent dus daar ga je niet zomaar even langs. Leuk als ik ze dadelijk van school kan halen op woensdagmiddag.

Officieel is het nog een pilot, zie je het ook zo?
Nee ik zie het niet zo, ik heb de keuze gemaakt en het bevalt me prima.

Hebben er ook al collega’s ook gevraagd hoe het bevalt?
Jazeker, best al wel veel. Maar ik snap dat die (financiële) afweging voor iedereen heel persoonlijk is. Maarja, in de Bouw CAO hadden we per 1 december een loonsverhoging en door gebruik te maken van de vitaliteitsregeling kreeg ik er nog 2,5% bij. (De 2,5% verhoging is van toepassing op UTA personeel, CAO personeel krijgt bij gebruik van de vitaliteitsregeling 5% verhoging). Dus onder aan de streep scheelt het niet zo heel erg veel.

Zeker die jongens die het voor ons moeten verdienen gun ik het nog meer! Door weer en wind, dat gaat niet in je koude kleren zetten. Het wordt alleen maar mooier!! De mooie maanden moet nog beginnen. Wat betreft de regeling: wie de schoen past trekke hem aan; mij past ie goed!

Martin, je bent een buitenmens zeg je, wat ga je dan in de winter doen als dat lastiger is?
In de winter als ik niet naar buiten kan, dan maar met een laptopje, kopke koffie erbij,  de volgende reis plannen, bezienswaardigheden in kaart brengen. De weg ergens naar toe is al hartstikke mooi, gidsjes en zo zoeken en de volgende reis uitstippelen..

Wil je meer weten over deze regeling?? Loop dan even bij HR binnen!

 

Martin Hermans maakt gebruik van vitaliteitsregeling, en dat bevalt goed!

Onderhoud met gevoel