Renovatie van keuken en toilet in één dag

Renovatie van keuken en toilet in één dag

21-1-2021

Een gloednieuwe, moderne keuken en toilet zijn voor bewoners een feest. Maar het ongemak van vreemde vakmensen in huis en de tijdelijke onbruikbaarheid van keuken en toilet is minder leuk. Vooral in deze coronatijden, met een tekort aan vakmensen zoals tegelzetters en stukadoors, is het lastig om renovaties goed te plannen. Wij hebben na grondig onderzoek een slimme oplossing gevonden: keukens en toiletten renoveren in slechts één dag. Hier lees je hoe het werkt.
 

Bij het nastreven van onze doelen is innovatie van groot belang, dus toen Knaapen met het uitgewerkte concept voor een keuken en toilet in één dag kwam, besloten we vrijwel direct dit concept, in overleg met de bewoners, toe te passen in twee woningen. En met succes! Niet alleen de bewoners zijn zeer tevreden, ook de uitgenodigde (kritische) collega’s zien toekomst in dit concept.

Roland Kuijpers, Projectleider, KleurrijkWonen

Bij traditionele keuken- en toiletrenovaties ontstaat vaak veel overlast. Er wordt gesloopt, afgekoppeld, betegeld (met veel snijafval), gemonteerd, gestuukt (met veel vocht), en weer aangesloten, wat veel tijd vergt. Verschillende vakmensen komen op verschillende momenten in de woning, wat de overlast vergroot.

Dat kan slimmer!
Dit is onaangenaam voor bewoners, aangezien ze hun keuken en toilet gemiddeld vijf tot zeven dagen niet kunnen gebruiken. Onverwachte complicaties, zoals ziekte van een bewoner of medewerker, kunnen de planning verstoren. Wij dachten dat dit slimmer kon, vooral omdat alleen voor KleurrijkWonen alleen al jaarlijks 600 eenheden renoveren.

Sneller werken, minder overlast
Onder leiding van onze technisch manager Rob Pittens hebben we in ons KnaapenLAB gewerkt aan een efficiënte keuken- en toiletrenovatie met zo min mogelijk betrokken disciplines. Het doel was om voorspelbare kwaliteit en doorlooptijd te bieden met minimale overlast voor bewoners.

Grondig onderzoek
We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende oplossingen, waarbij we producten hebben beoordeeld op verwerkbaarheid, kosten, levertijden, keurmerken en certificeringen. De producten die ons aanspraken, hebben we uitvoerig getest in ons KnaapenLAB, en op basis van alle voor- en nadelen hebben we uiteindelijk een keuze gemaakt. KleurrijkWonen heeft actief deelgenomen aan dit proces en kritische vragen gesteld. Het resultaat en het proces worden gedemonstreerd in onze video.
 

Twee succesvolle proefprojecten
KleurrijkWonen stelde ons in staat om twee proefprojecten uit te voeren, waarbij een team van twaalf mensen van de woningcorporatie het eindresultaat beoordeelde. Zowel de opdrachtgever als de bewoners waren zeer tevreden over het proces en het resultaat. Roland Kuijpers, projectleider bij KleurrijkWonen, merkte op: "Bij het nastreven van onze doelen is innovatie van groot belang, dus toen Knaapen met het uitgewerkte concept voor een keuken en toilet in één dag kwam, besloten we vrijwel direct dit concept, in overleg met de bewoners, toe te passen in twee woningen. En met succes! Niet alleen de bewoners zijn zeer tevreden, ook de uitgenodigde (kritische) collega’s zien toekomst in dit concept."

Minder overlast, meer flexibiliteit en keuzes
Inmiddels hebben we aparte teams voor keuken- en toiletrenovaties, die beide in één dag kunnen worden uitgevoerd. Deze nieuwe aanpak biedt tal van voordelen. De renovatie verloopt veel sneller, en de gebruikte materialen zijn zeer flexibel. Die materialen zijn niet prefab, ze worden ter plaatse bewerkt in speciaal omgebouwde mobiele werkplaatsen. Bewoners hebben keuze uit verschillende motieven, zoals hout- of betonstructuur, en het materiaal heeft een moderne uitstraling met strakke, dunne voegen tussen grote 'tegels', wat schoonmaken makkelijk maakt.

Vijf vakmensen minder nodig
In plaats van negen vakmensen die elkaar opvolgen en heen en weer reizen, werken we nu met teams van vier personen die de klus in één dag klaren. Vooral in deze coronatijd is dit een voordeel. Bovendien zijn de kosten niet hoger; bij opschaling verwachten we zelfs 10% goedkoper te kunnen werken, met dezelfde garanties.

 

Alle voordelen op een rij
Dit concept:

  • is razendsnel (één dag in plaats vijf tot zeven dagen);
  • vermindert  overlast voor bewoners;
  • heeft een moderne uitstraling;
  • is makkelijk schoon te maken;
  • biedt veel flexibiliteit en keuzeopties;
  • maakt minder afhankelijk van disciplines;
  • krijgt bij opschaling een lagere kostprijs;
  • komt met dezelfde garanties.

Nieuwe verwarmde opslagruimte
Er is slechts één nadeel (voor ons): het gebruikte materiaal moet acclimatiseren om uitzetten of krimpen bij grote temperatuurverschillen te voorkomen. Gelukkig heeft onze technisch manager Rob Pittens ook hier een slimme oplossing voor gevonden.

Voor onze samenwerking met KleurrijkWonen hebben we een grote verwarmde opslagruimte in Leerdam in gebruik genomen, waar we het materiaal opslaan en onder goede omstandigheden kunnen laden. Met andere woorden, we zijn er klaar voor om dit concept vaak toe te passen bij toilet- en keukenrenovaties.

Volgende stap: badkamers
Kunnen we hetzelfde doen met badkamers? Daar wordt aan gewerkt. Dit is een uitdaging, omdat er bij badkamers vanwege vocht meer risico's zijn om rekening mee te houden. We zijn druk bezig met testen in ons KnaapenLAB. We staan altijd open voor goede suggesties, want samen weten we meer dan alleen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rob Pittens bij Knaapen.