's-Hertogenbosch

Nederlandse buurt

BrabantWonen

Techniek

De woningen in de Bosche wijk Kruiskamp zijn van een label D geüpgrade naar een label A+ en hiermee een stuk zuiniger dan voorheen. Dit komt o.a. doordat de volledige schil van de woning is geïsoleerd (vloer, gevel en dak). Ook is er een Ecolution warmte terugwininstallatie geplaatst is. Hieronder lees je welke werkzaamheden nog meer zijn uitgevoerd:

  • vervangen van daken, aanbrengen dakplaten (RC 3,5) in combinatie met dakpannen en aanpassen spanten i.v.m. aansluiting naastgelegen koopwoningen;
  • vernieuwen goten;
  • plaatsen van nieuwe houten gevelkozijnen;
  • vervangen van kozijnen met HR++ -glas en geïsoleerde borstwering (concept lll);
  • vervangen van voegwerk en scheurherstel en aanbrengen 3-laags Sto-verg systeem metselwerk;
  • naïsoleren van borstwering op de verdieping d.m.v. steenwol;
  • aanbrengen vloerisolatie;
  • renoveren van de badkamer, de keuken en het toilet.

65 woningen Nederlandse buurt 1

65 woningen Nederlandse buurt 5

Bijzonderheden

Omdat het huur- en koopwoningen betrof die aan elkaar grensden, moest de zolderconstructie aangepast worden. De spanten zijn verlaagd tegen de bouwmuren, waardoor de daklijn dezelfde hoogte kon behouden.

65 woningen Nederlandse buurt dakspanten

Tweederde van de wijk bestond uit koopwoningen. De volledige communicatie richting de bewoners van deze koopwoningen is door KnaapenGroep verzorgd. Goede communicatie is van groot belang, ook richting de bewoners van koopwoningen. Zij hebben immers ook overlast, terwijl zij er niets voor terugkrijgen.

65 woningen Nederlandse buurt 3

65 woningen Nederlandse buurt 2

Bewonerszaken

Bij dit project was de sociale aanpak even belangrijk als het technisch deel. In opdracht van woningcorporatie BrabantWonen heeft Stichting De Bakkerij onderzoek verricht naar de woon- en leefwensen van de bewoners. De bewoners werden zelf actief ingeschakeld bij de aanpak van de buurt. Er ontstond weer een buurtgevoel, een gevoel van saamhorigheid. Een activiteit die dit mogelijk maakte, was bijvoorbeeld de inzet van Straatportiers. De Bakkerij benoemden kinderen uit de wijk tot Straatportiers. Zij hielden toezicht in hun wijk en zorgden zo voor minder overlast en een schone en leefbare buurt. Ook werd op verzoek van de bewoners het gevoel van veiligheid vergroot door de brandgangen achter de woningen af te sluiten. Schilderijen, gemaakt door kinderen en oudere buurtbewoners, sieren nu de brandgangen.

65 woningen Nederlandse buurt brandgangen

KnaapenGroep faciliteerde BrabantWonen en Stichting de Bakkerij in dit sociale traject onder meer door de inzet van Tante Keet en projectbegeleidster Anneke. Tante Keet, gestationeerd op het grasveld centraal gelegen in de wijk, was het tijdelijke buurtpunt en werd gerund door en voor bewoners uit de wijk. Anneke werkte ook vanuit Tante Keet, maar vaker was zij te vinden bij de bewoners thuis om hen gedurende de renovatie met raad en daad bij te staan. Mede door de inzet van Anneke kon de vooraf vastgestelde planning te allen tijde doorgaan. Dit omdat bewoners met al hun vragen bij haar terecht konden en zo de bouwmedewerkers ongestoord hun werk konden doen.

Bewonerstevredenheid

De bewoners waardeerden ons met een 7,4

Voor de renovatie kende ik niemand, ik vond het maar een duffe buurt. Maar de renovatie en de activiteiten eromheen zorgden ervoor, dat het hier meer ging leven. Ik ken nu veel meer mensen. En de mensen zijn eigenlijk helemaal niet zo duf. Het is voor mij belangrijk, dat ik contact heb met andere buurtbewoners; je hebt ze zo nu en dan toch een keertje nodig.  Zo is mijn man hartpatiënt en wij hebben geen auto. Ik kan nu mijn man met de buren naar het ziekenhuis laten gaan wanneer dat een keertje nodig is.

Bewoonster Trudy

's-Hertogenbosch

Nederlandse buurt

BrabantWonen

 

Coen Knaapen

Projectleider

coen.knaapen@knaapen.nl