Eindhoven

Flat Cliostede

Woonbedrijf

Bijna vijftig jaar oud en toe aan een grondige opknapbeurt. Wooncomplex Cliostede in Woensel, Eindhoven, moest verduurzaamd en geüpdatet worden. Maar dat ging niet zomaar. Woonbedrijf zocht hiervoor naar de juiste aannemer, omdat het niet de gemakkelijkste klus zou zijn. Het lastige waren de werkzaamheden aan leidingen en schachten, die van boven naar beneden lopen door de appartementen heen. Werk in meerdere woningen tegelijk dus. Plus de bewoners zijn grotendeels 75+, iets om rekening mee te houden. “We vinden het belangrijk dat de aannemer veel aandacht heeft voor hen, ook in de communicatie, en zochten een bouwbedrijf met ervaring op beide vlakken”, aldus Marion van de Mortel, projectleider bij Woonbedrijf. Die vonden ze in KnaapenGroep.

Werkzaamheden

 • Vervangen radiatoren, cv-leidingen, koud- en warmwaterleidingen;
 • vervangen/renoveren riool;
 • aanpassen en vernieuwen mechanische ventilatie;
 • vernieuwen badkamer, keuken en/of toilet;
 • verbeteren brandveiligheid;
 • werkzaamheden in de meterkast;
 • verwijderen asbest;
 • vervangen dakbedekking en aanbrengen isolatie;
 • vervangen verwarmingsketels en plaatsen warmtepompen;
 • plaatsen zonnepanelen;
 • isoleren plafond berging;
 • renoveren liften, algemene ruimtes, portieken;
 • design & build: samenwerking met Heijmans (ketelhuis, warmtepompen, zonnepanelen).

Werkwijze en aanpak

We zijn geselecteerd om de ontwerpfase in bouwteamverband op te pakken, om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van onze kennis. Als groot voordeel van een bouwteam ziet de woningcorporatie dat wij weten wat er leeft en speelt in de wijk en dat we vertrouwd zijn met de opvattingen en het denken van Woonbedrijf. Daarnaast hebben we veel ervaring met het uitvoeren van werkzaamheden voor de senioren doelgroep. In bouwteamverband hebben wij dan ook:

 1.  Als hoofdverantwoordelijke de regierol gepakt en dit laten zien d.m.v. rapportages en een actieve houding.
 2. Heldere voorstellen gedaan voor de bouwteamorganisatie en geschikte onderaannemers geselecteerd.
 3. Activiteiten en onderzoeken uitgevoerd, waaronder de voorgestelde bewonersaanpak, en kritisch gekeken naar wat nodig en slim is.
 4. Diverse scenario’s en opties bekeken die tegen lage kosten gerealiseerd kunnen worden.
 5. En uiteindelijk de totale begroting opgesteld en samen met de kostendeskundige vastgesteld.
 6. Aanvullingen op het risico- en kansendossier gedaan.

Bewonerscommunicatie

Vanuit onze regierol hebben we twee modelwoningen gerealiseerd en onderzoek gedaan. Onder andere naar de bouwkundige staat, ventilatie, installaties, koken op gas, ketelhuis in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen, asbestinventarisatie en opties voor bewoners. In de ontwerpfase hebben we veel aandacht besteed aan een zo’n prettig mogelijke uitvoering voor bewoners. Dit geldt voor het ontwikkelen van keuzeopties voor huurders in technische zin en in de aanpak en het moment van uitvoering. Zo vonden wij het geen slim plan om douche, toilet en keuken gelijktijdig aan te pakken, tenzij de bewoner dit wenste. Om de overlast te beperken zorgden we voor een kortere uitvoeringsduur, lawaai- en stofbeperking en er waren noodvoorzieningen zoals een wissel- of douchewoning. We kozen ervoor om bewoners en bouwpersoneel gescheiden te houden. Via publieksvriendelijke steigers en liften konden bewoners veilig in hun woning. Voor een goede begeleiding organiseerden we rondleidingen, hebben we Tante Keet en sociaal projectbegeleidster Lonneke ingezet. Met een uitstekend resultaat: bewoners gaven gemiddeld een 8,1 voor de gang van zaken.

Eindhoven

Flat Cliostede

Woonbedrijf

 

Coen Knaapen

Projectleider

coen.knaapen@knaapen.nl