Venlo-Blerick

Molenbossen

Antares

Voortraject

De Molenbossenflats, met 608 sociale huurwoningen zijn beeldbepalend in de aanblik van Blerick. Het complex bestaat uit vier imposante flatgebouwen, prachtig gesitueerd aan de Maas. De woningen zijn ruim van opzet, hebben een fantastisch uitzicht en bieden hierdoor veel woonkwaliteit voor een lage huur. Niet voor niets zijn de appartementen erg geliefd bij bewoners en woningzoekenden. Maar tegelijk is de uitstraling van het complex grootschalig en anoniem en is de techniek verouderd. Aanleiding voor een grondige renovatie, zodat het complex ook in de komende decennia in trek en gewaardeerd blijft.

002

001

Bewonerswens: balkonuitbreiding

Hans van Heeswijk architecten heeft het ontwerp van de flats bepaald en heeft zich daarbij laten inspireren door bewonerswensen. De belangrijkste wens van de bewoners was een balkonuitbreiding, zodat je buiten met elkaar rond een tafel kunt zitten. De balkonuitbreiding is gerealiseerd in hoogwaardig prefab beton, als voortzetting van de oorspronkelijke seriematig gefabriceerde betonconstructie uit 1966, maar vooral als eenvoudige constructieve opzet, die betaalbaar is. De balkons hebben meer ruimte, beschutting en privacy, terwijl het daglicht en uitzicht van de woonkamers behouden blijft. Door de toevoeging van de balkongevel ontstaat een nieuwe verticale structuur en worden de acht meter brede woningen van buitenaf individueel zichtbaar en herkenbaar. Mede hierdoor is de totale uitstraling van het complex flink veranderd.

Nieuwe situatie met balkonuitbreiding

Nieuwe situatie met balkonuitbreiding

In de volksmond wordt al gesproken over de ‘Riviera aan de Maas’.

Van label F naar label B

De overige opwaarderingen bestaan uit het verhogen van de energiezuinigheid van F-label naar B-label, het verbeteren van de algemene toegankelijkheid door toevoeging van extra stopplaatsen bij de liften en opwaardering van de entreehal. Ter bevordering van interactie en sociale controle is een bewonersruimte gerealiseerd en bij de entrees zijn luifels aangebracht, zodat bewoners (op leeftijd) droog kunnen uitstappen.

Oude situatie entree

Nieuwe situatie entree

Nieuwe situatie entree

Nieuw portiek

De vier gebouwen worden één voor één gerenoveerd in bewoonde staat in de periode van 2014 tot 2020. Inmiddels zijn twee van de vier flats afgerond, met de derde flat zijn we bezig en de vierde staat voor 2019 op de planning. Voor de uitvoering van deze flat is KnaapenGroep op basis van EMVI geselecteerd.

Nieuwe aanblik van Blerick – twee flats gereed

Werkzaamheden

 • Isoleren eerste verdiepingsvloer
 • Liftrenovatie
 • Renovatie centrale entree inclusief nieuwe entreeluifels
 • Balkonuitbreiding
 • Vervangen galerij- en balkonhekken
 • Vervangen gevelbekleding
 • Vervangen voordeuren
 • Aanpassing borstweringhoogte kozijnen galerijzijde
 • Schilderwerk bestaande kozijnen, trappenhuizen, galerijen en balkons
 • Badkamer en toiletrenovatie met;
 • Asbest saneren
 • Standleidingen vervangen
 • Indelingswijzigingen
 • Vervangen ventilatiesysteem inclusief suskasten
 • Vervangen Cv-installatie inclusief bemetering

Door de energiebesparende maatregelen aan de woningen stijgt het energielabel van F naar B.

Oude situatie

image

Molenbossen flat tijdens uitvoering

20160420_160827

Balkonrenovatie gereed

Bewonerscommunicatie

Wat we willen bereiken is dat bewoners goed voorbereid én met de juiste begeleiding een renovatie tegemoet gaan. Om deze reden wordt er gebruik gemaakt van de inzet van Anneke en Tante Keet. Maar ook ons bewonersportaal Over mij SMS service, scheurkalender en het bewonersportaal Over mijn huis zorgen ervoor dat bewoners op een relevant tijdstip de juiste informatie ontvangen.

Venlo-Blerick

Molenbossen

Antares

 

Coen Knaapen

Projectleider

coen.knaapen@knaapen.nl