Hoogbouw circulair renoveren: kan dat rendabel? Ja, wijst afstudeeronderzoek uit

Hoogbouw circulair renoveren: kan dat rendabel? Ja, wijst afstudeeronderzoek uit

1-7-2021

Circulariteit is een hot topic. Veel bedrijven zijn of willen ermee aan de slag. Maar hoe? Afstudeerstagiair Daniël van den Broek onderzocht het met medestudent Remie Broks. Hun centrale onderzoeksvraag: appartementencomplexen circulair renoveren, kan dat rendabel? Ja, is het antwoord. En Daniël gaat er de komende tijd bij Knaapen meer werk van maken.

Circulariteit kun je niet alleen doen, circulariteit moet rondgaan. Ik heb heel veel zin om bij Knaapen aan de slag te gaan. Om samen met collega’s, ketenpartners, onderaannemers en opdrachtgevers circulariteit concreet te maken. In de visie en op de projecten.

Daniël van den Broek, Stagiair (afstuderen), Knaapen

Knaapen heeft veel ervaring in veel hoogbouwrenovatie. Onlangs nog renoveerden we in Venlo de vier Molenbossenflats met 608 sociale huurwoningen (Antares), Cliostede-flat in Eindhoven (Woonbedrijf) en De Grote Eik in Tilburg (TBV Wonen). Op dit moment werken we aan de Kwendelhof (TBV Wonen), 126 appartementen aan de Jan Vermeerstraat in Venlo (Antares) en 432 appartementen in de Flatwijk in Uden (Area).

Ook bij hoogbouwrenovatie is duurzaamheid een belangrijk thema. Voor ons en voor onze opdrachtgevers. Niet gek dus, dat wij meteen geïnteresseerd waren toen Daniël ons benaderde met de vraag of hij bij ons zijn afstudeeronderzoek kon doen naar het circulair renoveren van appartementencomplexen.

Samen slimmer en wijzer worden
Pascal van Bezouw, bedrijfsleider Renovatie & Onderhoud bij Knaapen: “We geven mensen graag kansen en stimuleren de instroom jong talent. Daniël was dan ook zeer welkom. Dat hij zo’n actueel en interessant onderwerp had gekozen voor zijn afstudeeronderzoek, kwam helemaal mooi uit. Dat klonk direct als het mes snijdt aan twee kanten. Over circulariteit wordt veel gesproken, wij willen er ook echt werk van maken. Dankzij dit afstudeeronderzoek konden we slimmer en wijzer worden op het gebied van circulariteit.”

 

Complexe formules
Makkelijk was het niet, vertelt Daniël: “Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar circulariteit, maar daarbij worden allerlei verschillende definities gehanteerd van wat de term inhoudt. Er is een groot grijs gebied van wat nou werkelijk circulair is. Daarnaast wilden wij de rendabiliteit onderzoeken en dat is lastig met 100% zekerheid te berekenen, aangezien we nu nog niet weten wat over 25 jaar bijvoorbeeld de waarde van een deur is. Uiteindelijk hebben we bestaande rekenmodellen gebruikt die TNO en Alba Concepts ook gebruiken, maar om de schaarste van grondstoffen in de tijd mee te nemen, hebben we daar wel variabelen aan toegevoegd.”

Aantrekkelijk om circulair te renoveren
De conclusie van het onderzoek: “Aan de hand van een project van Knaapen, de renovatie van de Kwendelhof, maakten we met behulp van verschillende formules een analyse van wat een circulaire renovatie op dit project kostte. Uit de berekeningen blijkt dat toekomstig geplaatste circulaire bouwdelen met een hoge losmaakbaarheid na 20 tot 25 jaar nog een positieve financiële restwaarde kunnen hebben. In deze uitkomst zijn de demontagekosten meegenomen.”

“We kunnen concluderen dat het voor woningen met een hoge mutatiegraad nu al aantrekkelijk is om circulair te renoveren, aangezien de restwaarde van de bouwdelen nog hoger ligt dan de demontagekosten bij een verbouwing. Daarbij vertegenwoordigen losmaakbare bouwdelen in ons onderzoek aan het eind van de productlevensduur altijd een restwaarde van 5% ten opzichte van het aankoopbedrag. Dit komt doordat het materiaal altijd nog een restwaarde vertegenwoordigd. Bovenstaande laat zien dat het, volgens ons onderzoek, binnen 25 jaar zowel milieutechnisch als financieel gezien beter is om circulair te renoveren.”

 

Aanjager en verbinder
Pascal: “Daniël en Remie interviewden veel woningcorporaties voor hun onderzoek en die interviews bevestigen hoe hoog dit onderwerp ook bij woningcorporaties op de agenda staat. We zetten er bij Knaapen op in om onze kennis en ideeën over circulariteit de komende tijd naar een hoger niveau te brengen. Daniël wordt hierin onze aanjager en verbinder. Want er is ook al veel kennis, zowel binnen Knaapen als bij onze opdrachtgevers en partners. Daniël gaat die kennis bij elkaar brengen en ideeën tot uitvoering brengen.”

Circulariteit moet rondgaan
Daniël: “Circulariteit kun je niet alleen doen, circulariteit moet rondgaan. Ik heb heel veel zin om bij Knaapen aan de slag te gaan. Om samen met collega’s, ketenpartners, onderaannemers en opdrachtgevers circulariteit concreet te maken. In de visie en op de projecten.”

Vragen, opmerkingen of ideeën? Sparren over circulariteit? Neem contact op met Daniël, samen weten en kunnen we meer dan alleen.