Verduurzamen doen we samen: 4 woningcorporaties aan de slag met ROEF

Verduurzamen doen we samen: 4 woningcorporaties aan de slag met ROEF

15-5-2024

Twee jaar geleden begonnen we bij Knaapen met de ontwikkeling van ROEF. Vanwege de grote interesse, ook van andere aannemers, besloten we al snel om van ROEF een zelfstandig productiebedrijf te maken. De gedachte: hoe meer wijken we door samenwerking in de branche vergroenen en klimaatbestendig maken, hoe beter. Het mooie is nu: dat werkt. 

In april 2023 kregen de eerste 5 woningen in Nederland een ROEF-dak. Nog geen jaar later waren dat er al 40, binnenkort zijn het er 55. Ook grotere projecten, met 50 tot 100 woningen tegelijk, komen eraan. Zowel in renovatie als in nieuwbouw. Die versnelling is heel mooi om te zien. Niet alleen wij passen ROEF-daken toe op projecten. Onder andere Jansen Huybregts Projecten en Aannemersbedrijf Van Rijswijck doen dat ook. 

“ROEF is een relatief eenvoudige manier om te verduurzamen en op grote schaal uit te rollen. Wij hoefden er niet lang over na te denken, het paste bij ons: gáán, dachten we.” 

Jos Goijaerts - Bestuurder Trudo

Wat opvalt: naast verduurzaming, vergroening en circulair bouwen, zijn voor woningcorporaties en aannemers klimaatadaptatie en biodiversiteit belangrijke argumenten om voor ROEF te kiezen. Woningcorporaties Trudo, woCom, Wooninc. en Woningbelang vertellen er in dit artikel meer over.

Verduurzamen doen we samen: 4 woningcorporaties aan de slag met ROEF

Woningcorporatie Trudo

De allereerste 5 woningen die in 2023 een ROEF-dak kregen, waren van woningcorporatie Trudo. Bestuurder Jos Goijaerts zei toen: “ROEF is een relatief eenvoudige manier om te verduurzamen en op grote schaal uit te rollen. Wij hoefden er niet lang over na te denken, het paste bij ons: gáán, dachten we.”

Inmiddels hebben 7 daken van woningcorporatie Trudo een ROEF-dak. Marcel van Dooremalen, senior adviseur beleid en strategie bij Stichting Trudo: “ROEF is een heel interessant alternatief voor de standaard dakvervanging. Alles zit erin: de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit. Dat kan niet beter.”

“En los van al die duurzame eigenschappen blijkt nu voor ons nog een extra aspect mee te tellen, namelijk hoe het oogt in de buurt. Doordat ROEF een hellend groendak is, zie je het groen ook heel goed in de wijk. Dat is nog een extra dimensie die er voor ons is bijgekomen.”

Bewoners reageren ook enthousiast op ROEF. Lees hier bijvoorbeeld het interview met bewoner Tiny.

1650

Woningcorporatie woCom

In het najaar van 2023 kregen 24 woningen van woCom een ROEF-dak. Op de vraag waarom woCom koos voor dakrenovatie met een ROEF-dak is het antwoord van projectleider Barry van der Eijk kort: “Ja, waarom niet? Het brengt zoveel voordelen met zich mee.”

“De wijk waar de ROEF-daken zijn geplaatst had nauwelijks groen. De voor- en achtertuinen zijn vrijwel allemaal betegeld. We moeten in zo’n wijk iets doen met de opwarming en dit is daar een hele mooie, circulaire oplossing voor."

Barry vervolgt: "We roepen allemaal dat we met klimaatadaptatie, circulariteit en biobased bouwen aan de slag moeten, maar we realiseren in de branche nog weinig. Daarom zijn wij het gewoon gaat dóen. Hopelijk is het ook een signaal: kijk, dit kan ook. En hoe mooi is het geworden!”

1661

Woningcorporatie Wooninc.

In de Stokroosstraat in Eindhoven renoveerden Jansen Huybregts Projecten en Aannemersbedrijf Van Rijswijck voor Wooninc. 24 woningen naar label A. Het project bleek goed geschikt voor een pilot met ROEF. 9 woningen kregen hier een ROEF-dak.

Projectleider Peter Janssen: “ROEF is een heel mooi product waar we graag een pilot mee wilden doen. Het is sterk hoe Knaapen hierover heeft nagedacht en de nek heeft uitgestoken om zoiets te ontwikkelen. De samenwerking verliep ook heel soepel. Het zijn allemaal samenwerkingspartners die graag willen samenwerken met andere partners in de markt.”

ROEF kan zijn meerwaarde gaan laten zien in de wijk, vertelt Peter. ”Hittestress is een steeds groter probleem, het is mooi als zo’n groendak dat kan verminderen.”

1652

Woningcorporatie Woningbelang

In de wijk Het Gegraaf in Valkenswaard werken we aan het voor woningcorporatie Woningbelang grootste onderhouds- en verduurzamingsproject ooit. In deze wijk pakken we 245 eengezinswoningen van boven tot onder aan. De werkzaamheden begonnen in het voorjaar van 2023 en in het voorjaar van 2024 werd duidelijk dat 15 woningen in de wijk daarbij ook een ROEF-dak krijgen. 

Henri van de Kerkhof, projectleider bij Woningbelang, vertelt daarover: “Toen ik bij het MT budget aanvroeg om ROEF te plaatsen, werd daar direct positief op gereageerd. In ons koersplan staat ook dat we inzetten op groene daken. Omdat het in de zomer verkoelend werkt voor de woning en de wijk, omdat het er mooi uitziet en omdat groene daken water vasthouden. Meer groene daken in de wijk helpen om het riool te ontlasten. Zeker in deze wijk, Het Gegraaf, hebben de bewoners bij hoosbuien wateroverlast in de straten.”

De beslissing om 15 woningen te voorzien van ROEF betekende wel een flinke last minute verandering in het proces. “Complimenten aan iedereen dat deze wijziging zo flexibel is opgepakt. Zónder uitloop op de planning. Sterker nog, doordat het renoveren met ROEF sneller gaat, lopen we een paar dagen op de planning in. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

1658