Community building tijdens renovaties: “Geef iets aandacht en het groeit”

Community building tijdens renovaties: “Geef iets aandacht en het groeit”

19-6-2025

Jaarlijks komen wij door de renovaties en het onderhoud dat we doen voor woningcorporaties met wel 20.000 bewoners in contact. We gebruiken deze contacten om duurzame communities te bouwen in de wijk. De samenwerking met andere instanties/organisaties is daarbij onmisbaar. We spraken erover met Stijn Berghmans, wijkconsulent bij Mooiland, en Jessica Nab, opbouwwerker bij ONS Welzijn. “We creëren nu andere relaties met bewoners. Dat verhoogt enorm de betrokkenheid, bij de wijk én bij elkaar.” 

Met Mooiland en ONS Welzijn werken we momenteel samen in Lith. Hier worden 71 woningen grootschalig gerenoveerd. 

Verbinding creëren 
Stijn Berghmans is als Projectconsulent Woningverbetering vanuit woningcorporatie Mooiland betrokken bij de renovatie. “Ik vind het erg mooi dat Knaapen tijdens dit project ook inzet op community building. Community building wil zeggen dat je gebruik maakt van de talenten, mogelijkheden en kansen die bestaan in een wijk. En dat je probeert om die met elkaar te verbinden om iets teweeg te brengen. Ik denk dat community building in deze tijd – een tijd van meer individualisme en minder sociaal vangnet - alleen maar belangrijker wordt.” 

1931

Andere gesprekken voeren 
“Wat mij opvalt is dat Britt (de bewonersbegeleider vanuit Knaapen) heel ander contact legt met de bewoners. De gesprekken gaan niet meteen over de renovatie. Ze gaat het gesprek aan met interesse in de persoon die tegenover haar zit. Wat gaat er in hem of haar om, wat vindt hij of zij belangrijk? Het gaat dus veel breder over wie de bewoners zijn en wat ze nodig hebben in de wijk.” 

1930

Het vertrouwen om mee te doen
“Dat creëert andere relaties. Er ontstaat vertrouwen, de bewoners spreken zich meer uit, zijn meer geneigd suggesties te geven en mee te doen. Ook in zaken die niet de renovatie aangaan.” 

“Zo kwam naar voren dat bewoners een buitenruimte missen in de wijk. En ontstond het idee om samen een pluktuin op te zetten. Doordat dit vervolgens wordt aangemoedigd, groeit het vertrouwen dat er iets mee gedaan kan worden en dat verhoogt enorm de betrokkenheid.” 

1932

Bewoners zelf aan zet 
“Vaak wordt door organisaties geprobeerd om een probleem aan te pakken. Dan worden de oplossing en het project al opgezet, en dan wordt bekeken of bewoners mee willen denken. Community building draait het om. De bewoners weten veel beter wat er nodig is. Community building láát het ook bij de bewoners. In plaats de oplossing te brengen, vragen we: ‘Wat wil je, hoe kun je dat aanpakken, wat heb je van ons nodig?’. Dan krijg je veel meer gedragen oplossingen, die blijven als wij weer weg zijn.” 

1928

Samenwerken in de wijk 
Stijn vertelt ook over de verbinding die nu ontstaat tussen de instanties en organisaties die actief zijn in de wijk. “Britt verbindt niet alleen de bewoners, ze verbindt ook de hulpverlenende partijen in de wijk. Zo hebben we een opruimdag georganiseerd in de wijk, waarbij een lokale horecaondernemer soep kwam brengen, de lokale kringloopwinkel er was en we samen met de bewoners gingen eten. Wij en Knaapen waren daar natuurlijk bij, maar ook de wijkagent en de opbouwwerker.” 

“Datzelfde geldt voor de spreekuren in de wijk tijdens de renovatie. Ook daar zijn de wijkagent en opbouwwerker regelmatig bij. Veel zaken die bij renovaties anders niet snel worden opgepakt of besproken, krijgen daardoor nu wel richting, bijvoorbeeld vraagstukken rondom leefbaarheid. We hebben alle helpende instanties bij de hand, kunnen snel schakelen, samen risico’s inschatten als er iets gebeurt en de juiste actie ondernemen.” 

1933

Elkaar goed weten te vinden 
Jessica Nab is als opbouwwerker actief in Lith. Al heel vroeg in het proces kwam ze met Britt in contact. Ze leerden elkaar namelijk kennen tijdens een cursus over de ABCD-methode (ABCD staat voor Asset Based Community Development, in dit artikel vertelt Britt er meer over.

Jessica: “Deze wijk in Lith kent, net zoals zoveel wijken, best een aantal uitdagingen. Het is fijn dat we met alle partijen zo goed met elkaar optrekken. Knaapen is nu natuurlijk heel actief aanwezig in de wijk. Ziet veel, hoort veel, komt bij mensen binnen waar we niet eerder binnen konden komen. Wij als opbouwwerkers kennen de lijnen naar dorpsgenoten, instanties, gemeente en zijn op de hoogte van de sociale agenda. Door de nauwe contacten en korte lijnen, weten we elkaar goed te vinden en kunnen we de bewoners de ondersteuning bieden die ze nodig hebben.” 

 

1929

Ideeën realiseren 
“Ook voor de bewoners werkt het enorm verbindend. Mensen spreken elkaar die elkaar anders niet spreken. En ze weten ons daarna beter te vinden. Zo vond ik via de wijkdag die we samen met Knaapen organiseerden, iemand uit de wijk die ambassadeur wilde worden van de Lief & Leedstraat. Dat lukte eerst niet, maar tijdens die opruimmiddag in de wijk lukte het wel. Mensen helpen elkaar nu ook met het opruimen van de zolder. Of met boodschappen doen.” 

 

1930

Wat aandacht krijgt groeit 
Leuk om hier ook nog te vermelden is dat de straat zelf voor een van de bewoners een medaille maakte om haar ‘vrijwilliger van de straat’ te maken. Deze mevrouw heeft tijdens de renovatie onder andere bij oudere bewoners de ramen gewassen. Jessica: “Het is mooi wat we zien ontstaan in Lith. Geef iets aandacht en het groeit.” 

 

1934