De Hooghe Clock: hoogbouw renoveren is de ultieme teamsport

De Hooghe Clock: hoogbouw renoveren is de ultieme teamsport

4-7-2024

Ze komen deze weken dagelijks voorbij in de analyses van het EK voetbal, uitspraken zoals: ‘Als het bij één schakel niet goed gaat, loopt heel het plan in de soep.’ En: ‘Ze houden elkaar als team scherp’. Bijna exact dezelfde uitspraken horen we op de bouw. Hoogbouw renoveren is eigenlijk de ultieme teamsport. Dat merken we nu ook weer, bij de grootschalige renovatie van De Hooghe Clock in Den Bosch. Een interview met projectleider Coen Knaapen, uitvoerder Michel van der Heijden en projectmanager Jeroen Fiselier van opdrachtgever Mooiland.

Om maar even in de sfeer van het EK voetbal te blijven: “Als je alleen Ronaldo in je team hebt, ga je de wedstrijd niet winnen. Zo is dat in een projectteam en uitvoeringsteam ook. De truc is om te zorgen dat de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plek staan en iedereen zijn taak goed uitvoert, dan loopt het als een trein.”
 

We selecteerden Knaapen voor dit project vanwege de ervaring met complexe hoogbouw én de sterk ontwikkelde sociale aanpak met de bewoners.

Jeroen Fiselier - Projectmanager bij Mooiland
De Hooghe Clock: hoogbouw renoveren is de ultieme teamsport

Bewoners worden volledig ontzorgd en krijgen een tijdelijke woning

Tactische analyse en teambuilding
Aan het woord is Coen Knaapen, projectleider op de grootschalige renovatie van De Hooghe Clock. Drie woontorens met in totaal 146 woningen worden volledig gestript en opnieuw van binnen en van buiten opgebouwd. Alleen het betonnen chassis blijft staan. 

“De vergelijking met het EK voetbal gaat heel goed op. Ook als je kijkt naar hoe we zo’n project aanvliegen. Met een zeer uitgebreide voorbereiding, waarbij we aan de hand van een touchpointanalyse samen met de opdrachtgever en de afdelingen communicatie, planvorming en uitvoering, van tevoren het hele proces in kaart brengen. Het bewonersproces, het technische proces, alle besluitvormingstrajecten en de onderzoeksfases. Als je goed analyseert en bouwt aan je team, heb je minder verrassingen als je er echt moet staan. Dan weet iedereen wat hij moet doen en krijg je vertrouwen.” 

De Hooghe Clock: hoogbouw renoveren is de ultieme teamsport

In totaal worden 146 woningen volledig gestript 

Totaalvoetbal
De renovatie is een van de meest bijzondere en uitdagende projecten van Mooiland tot nu toe, vertelt Jeroen Fiselier, projectmanager bij Mooiland. “Niet alleen vanwege de technische uitdagingen, ook vanwege de bewonersgroep. Er wonen veel 90-plussers en mensen met een continue zorgvraag.”

“We selecteerden Knaapen voor dit project vanwege de ervaring met complexe hoogbouw én de sterk ontwikkelde sociale aanpak met de bewoners. Vaak zie je dat bij bedrijven het technische en sociale team elk hun eigen ding doen. Maar die techniek moet heel dicht op het sociale zitten en andersom. Je moet elkaar kennen, aanvoelen, weten te vinden. Bij Knaapen is dat zo. Uitvoerder, projectleider en woonconsulenten spreken vanuit één visie, uit één mond, vormen samen één team. Dat merk je nu in de uitvoering en wij krijgen het ook terug uit onze klantmetingen. Dat geeft energie”

1675

De beste opstelling 
Totaalvoetbal dus, zou je kunnen zeggen. Maar dat komt niet zomaar tot stand. Op piekmomenten zijn er zo’n 70 mensen tegelijk aan het werk op de bouw. Slopers, saneerders, w-installateurs, elektriciens, brandveiligheidsexperts, timmermannen, stukadoors, tegelzetters, kitters, schilders, bewonersconsulenten, dakdekkers, afbouwers. En allemaal weten ze precies waar ze moeten zijn, wat ze moeten doen en hoe ze de werkzaamheden weer doorgeven aan de volgende discipline. 

Uitvoerder Michel van der Heijden: “Daar zijn heel wat lean sessies met alle onderaannemers aan vooraf gegaan. Hoe zorgen we voor het best lopende team? Dat iedereen achter elkaar door kan werken en meteen ook hele dagen kan maken? Want even voor 2 uurtjes naar de bouw komen is niet efficiënt en zeker niet duurzaam. Die planning maken was echt het moeilijkste.”

1676

Van onze partner Marron Steigerbouw B.V. loopt er al tien man rond

Bijsturen in de rust
“En als het dan theoretisch klopt, moet het nog gaan werken in de praktijk,” vervolgt Michel. “In het begin ging dat niet goed. Kwamen mensen te vroeg of te laat of waren ze eerder klaar en gingen ze alvast door. Hoe goed bedoeld ook, ook alvast doorwerken brengt de planning in de soep. ‘Jongens kom nou’, zei ik dan: ‘doe nou wat we hebben afgesproken, dan klopt het.’”

Net zoals je in een voetbalwedstrijd bij kan sturen in de rust, greep Michel de momenten in de k(l)eet(kamer) aan om het team op de bouw toe te spreken. “Na twee weken hadden we alle neuzen dezelfde kant op en sindsdien loopt het als een trein. Nu is iedereen om. ‘Ik zou zo nog wel jaren door kunnen gaan’, zeggen ze. En: ‘Voor jullie is het fijn werken!’”

1674

Controle
Jeroen komt namens Mooiland regelmatig op de bouw en ziet hoe lekker het loopt. “Ik zie rust en dat betekent voor mij controle. Daar ben ik heel blij mee. Ik kan die rust intern ook overbrengen. Het is voor ons een grootschalig en ingrijpend project dat gaat om veel geld en kwetsbare bewoners. De ogen zijn erop gericht. Het is prachtig om te zien hoe goed het gaat.”

Team- en stafoverleg
Samenwerken, daar gaat het uiteindelijk om. Als je een wedstrijd wil winnen én als je succesvol wil renoveren. Rekening houden met elkaar. Iets voor elkaar over hebben. Er samen iets moois van willen maken. En dat doen we niet alleen met onze opdrachtgever en onderaannemers. 
 

1686

Naast daily stands met alle voormannen, het installatieoverleg en bouwvergaderingen met de opdrachtgever en het projectteam, overleggen we ook veel met Vivent, de zorginstelling die de laagbouw bij de torens huurt. Over de bewoners die extra zorg nodig hebben en over hoe zij goed hun werk kunnen blijven doen, terwijl wij om hen heen slopen en boren. 

We hebben contact met KPN en Ziggo, om te zorgen dat internet, TV én het zorgalarm van de bewoners goed blijft werken tijdens verhuizingen. En natuurlijk is er continu contact met het waterbedrijf en de netbeheerders. Zo stemden wij onze werkzaamheden aan het leidingwerk af op werkzaamheden van Brabant Water, zodat de overlast voor bewoners zo beperkt mogelijk blijft. 

1678

Het verhuisbedrijf zorgt ervoor dat alle spullen op hun plek komen

Hattrick
Als dit artikel verschijnt, in juli 2024, Is het Nederlands elftal hopelijk nog succesvol op het EK en zijn wij bezig met de afronding van de eerste toren. Daarop volgt toren twee en de laatste toren is naar verwachting rond de zomer van 2025 gereed.

Jeroen: “Dan is een oude flat getransformeerd naar een modern appartementencomplex. Duurzaam gerenoveerd volgens een hoge standaard, met eigen energievoorziening in de vorm van een WKO. Een heel mooi project om samen, als één team, aan te werken. Een prachtig doel(punt) om te realiseren.”

1682
1687

De mannen van Koumans Montage plaatsen de balkonhekken