BKT met Ecofiks: hogere bewonerstevredenheid én circulair renoveren

BKT met Ecofiks: hogere bewonerstevredenheid én circulair renoveren

13-12-2023

De afgelopen 4 jaar werkten we samen met woningcorporaties aan een steeds slimmer en beter proces bij vraaggestuurd onderhoud aan badkamer, keuken en toilet. We vervangen toilet en keuken nu beide in 1 dag in plaats van 5, een badkamerrenovatie is helemaal klaar na 3 of 4 dagen in plaats van 9. Woningcorporaties zien de grote voordelen en bewoners zijn ook heel enthousiast. Als we hen de keuze geven tussen de nieuwe werkwijze Ecofiks en de traditionele manier van BKT-vervanging, kiest 95-97% voor Ecofiks. Een interview met Claudia Vermeulen, ketenregisseur bij ‘thuis, en onze projectleider vraaggestuurd binnenonderhoud Joris Verlande.
 

“Voor ons was de klanttevredenheid de belangrijkste aanleiding en we krijgen er nu dus allemaal andere voordelen bij. Een huurster die ik sprak vond bijvoorbeeld de netheid van werken zo fijn. Ze vond het zulke opgeruimde jongens.”

Claudia Vermeulen - ketenregisseur bij 'thuis

Vraaggestuurd onderhoud is op de traditionele manier al een enorme verbetering voor de bewoners, vertelt Claudia Vermeulen van ‘thuis, “Maar vraaggestuurd onderhoud met Ecofiks helemaal.”

“Wij werken bij ‘thuis nu bijna 2 jaar met vraaggestuurd onderhoud. Planmatig onderhoud is best belastend voor de bewoner, omdat ze er bijna geen inspraak in hebben. Daarom besloten wij een BKT-vervanging alleen nog te doen als de huurder het zelf wil. Bewoners doen nu via onze website een aanvraag, die wij na toetsing doorsturen naar Knaapen. Vervolgens plant de bewoner met Knaapen de werkzaamheden in. Knaapen ontzorgt ons in dat proces volledig. Willem, de uitvoerder van Knaapen, spreekt ook alles van tevoren met de huurder door. Heel goed geregeld allemaal. Wij horen er eigenlijk pas weer wat van als de factuur bij ons binnenkomt.”

Totaalconcept voor BKT-vervanging
In eerste instantie begon ‘thuis het vraaggestuurd onderhoud met een traditioneel proces. “Dat betekende voor de bewoners: hakken, breken, heel veel stof en lawaai en veel verschillende vakmensen over de vloer. Bewoners zaten ook een tijd zonder keuken, omdat zo’n traditioneel proces al snel 5 dagen duurt. Sinds kort werken we daarom met Ecofiks van Knaapen.”

Ecofiks is een totaalconcept voor BKT-vervanging. Door slim gebruik te maken van materialen zoals Fibo-wandpanelen (een bewezen techniek die heel robuust is), en met teams van multidisciplinaire vakmannen die compleet toegeruste bussen tot hun beschikking hebben (inclusief mobiele werkplaats), gaat de BKT-vervanging sneller en beter met nauwelijks overlast.

“Heel eerlijk gezegd was ik in het begin wat sceptisch over de uitstraling van het materiaal. Nu ik het heb gezien weet ik dat het prachtig is. Het is hartstikke modern, huurders kunnen kiezen uit verschillende kleuren en afwerkingen en doordat je geen voegen en kit meer hebt is het ook nog eens super onderhoudsvriendelijk. Het materiaal is duurzaam, losmaakbaar en daarmee circulair en de werkwijze van Knaapen levert een gigantische verkorting op van de doorlooptijd.” 

BKT met Ecofiks: hogere bewonerstevredenheid én circulair renoveren

Keuken en toilet vervangen in 1 dag
Joris Verlande vertelt hoe dat is gelukt: “We zijn bij Knaapen continu op zoek naar duurzamere oplossingen. Daarbij merkten we bij vraaggestuurd onderhoud ook dat het steeds lastiger te plannen was, doordat je er zoveel disciplines bij nodig hebt. Een timmerman, een loodgieter, een stukadoor, een tegelzetter. Als er dan een discipline uitvalt, ligt al snel het hele proces stil. Bovendien loopt het tekort aan vakmensen alleen maar verder op.”

“In onze zoektocht naar andere materialen kwamen de Fibo-wandpanelen als beste uit de bus. Het is duurzaam en heeft een zeer hoge kwaliteit waar we 25 jaar projectgarantie op geven. Door het werken met dit materiaal te combineren met een team van multidisciplinaire vakmannen en slim ingerichte bussen, kunnen we een keuken en toilet nu vervangen in 1 dag en een badkamer in 3 of 4 dagen.”

De voordelen van Ecofiks
Dit totaalconcept voor BKT-vervanging:

 • is razendsnel (toilet en keuken in 1 dag, badkamer in 3 of 4 dagen);
 • vermindert de CO2-uitstoot met 38%;
 • vermindert overlast voor bewoners;
 • heeft een moderne uitstraling;
 • is makkelijk schoon te maken;
 • biedt veel flexibiliteit en keuzeopties;
 • maakt minder afhankelijk van disciplines;
 • is circulair;
 • krijgt bij opschaling een lagere kostprijs;
 • komt met dezelfde garanties.
   
BKT met Ecofiks: hogere bewonerstevredenheid én circulair renoveren

Hechte samenwerking met woningcorporaties
We werken in de doorontwikkeling van onze werkwijze nauw samen met woningcorporaties. Joris: “Zo kwam KleurrijkWonen tijdens een gezamenlijke evaluatie met het idee om voor de vloer van de badkamer een douchebak te combineren met klik-PVC. Een super goed idee dat we nu naast andere opties voor de vloer van de badkamer verder uitwerken. Ook fabrikanten betrekken we hier actief bij.”

‘thuis waardeert die manier van samenwerken enorm, vertelt Claudia. “Op alle vlakken willen we van elkaar leren, we zitten echt hetzelfde in de wedstrijd. Tegelijkertijd vertrouwen we ook op de expertise van Knaapen. Ze steken namelijk met kop en schouders boven anderen uit in innovativiteit en duurzaamheid. Ze willen vooraan staan en nieuwe dingen proberen. Tegelijkertijd passen ze nooit iets toe op projecten als ze niet zeker zijn van de kwaliteit van een oplossing. Het ontwikkelproces voor de Ecofiks badkamervloer loopt nog, daar zijn ze heel duidelijk over. Dat vind ik goed van Knaapen, dat ze zeggen: we hebben wel iets, maar zijn er nog niet 100% tevreden over. En dat ze ons dan betrekken bij de doorontwikkeling. Dat is wel tof, dat doen ze goed.”

Hogere bewonerstevredenheid
Claudia: “Als we alle pakketten straks volledig in Ecofiks kunnen aanbieden, hebben we op alle aspecten een hele gave slag gemaakt: klanttevredenheid, duurzaamheid, circulariteit en kwaliteit. Denk ook aan de overlast die beperkt wordt doordat er maar één busje de wijk inrijdt in plaats van busjes die een week lang af en aan rijden. En doordat huurders zelf kiezen wordt het ook meer echt hun keuken en badkamer. We hopen dat ze er dan ook wat zuiniger op zijn.”

“Voor ons was de klanttevredenheid de belangrijkste aanleiding en we krijgen er nu dus allemaal andere voordelen bij. Een huurster die ik sprak vond bijvoorbeeld de netheid van werken zo fijn. Ze vond het zulke opgeruimde jongens. Je hebt met deze werkwijze natuurlijk ook veel minder zooi in je huis. En over het materiaal zei ze op z’n Brabants: ‘Da is wel hendig met schoonmaken.’”

“Tegen andere woningcorporaties zou ik dan ook willen zeggen: kom een keer kijken en wees vooral niet te bang zijn om te experimenteren. Gewoon doen dit, het levert ongelofelijk veel voordelen op.”